National Parks in India State Wise Important Bits for All Competitive Exams

National Parks in India State Wise Important Bits: Hi viewers welcome to ssc-ibps.com, in this post we are giving the top 25 most important National Parks in India Repeated bits asked in the Competitive exams like as SSC, Railway, Banking Clerk and PO, and other competitive exams. At Present every competitive exam in General Knowledge Topic from this national parks in India one or two questions asking in the written examinations. Below this post given we gathered most repeated questions in written exams conducted by the State and Central Recruitment Boards.

National Parks in India State Wise Important Bits

1. The Corbett National Park is located at
Answer: Uttarkhand

2. The Kanha National Park is located at
Answer: Madhya Pradesh

3. Satpura National Park Is Situated In?
Answer: Madhya Pradesh

4. Pin Valley National Park is Located In Which State Of India?
Answer: Himachal Pradesh

5. Sanjay Gandhi National Park Located In?
Answer: Maharashtra


6. Hemis National Park Is Related To Which State Of India?
Answer: Jammu & Kashmir

7. The Gulf Of Mannar Marine National Park Is Related To Which State?
Answer: Tamil Nadu

8. The Gir National Park and wild life sanctuary is located at?
Answer: Gujarat

9. The Sunderbans National Park is located at?
Answer: West Bengal

10. The Bandhavgarh National Park is located at
Answer: Madhya Pradesh

Indian Rivers State Wise PDF Download For Government Jobs Exams

11. The Mudhumalai National Park and wild life sanctuary is located at
Answer: Tamil Nadu

12. The Bandipur National Park is located at
Answer: Karnataka

13. Ranthambore National Park and Wildlife Sanctuary Is Located At
Answer: Rajasthan

14. Manas National Park Is Located At?
Answer: Assam

15. Salim Ali National Park Is Located At?
Answer: Jammu Kashmir

16. Betla National Park Is Located At?
Answer: Jharkhand

17. Tadoba National Park Is located At?
Answer: Maharashtra


18. Keoladeo National Park Is located At?
Answer: Rajasthan

19. Guindy National Park Is located At?
Answer: Tamil Nadu

20. Nanda Devi National Park Located At?
Answer: Uttarakhand


21. Valley of Flowers National Park Located At?
Answer: Uttarakhand

22. Buxa National Park Is Located At?
Answer: West Bengal

23. Jaldapara National Park Is Located At?
Answer: West Bengal

24. Simlipal National Park Is Located At?
Answer: Orissa

25. Ntangki National Park Is Located At?
Answer: Nagaland

Important Brief notes About National Parks in India State Wise

The National park in India State wise list PDF useful for the bank exams and other competitive exams. in National wide Total 106 National Parks are there.

The Oldest National Park – Jim Corbett National Park (Established in 1936 as Hailey National Park)

Kaziranga National park was established in 1905 as a reserve forest. In 1974 this was announced as National Park.

Newest National Park – Balphakram National Park (Meghalaya), Established in 2013   

Highest Number of National Parks in – Madhya Pradesh (11)

Largest National Park – Hemis National Park (J & K), area is 4400 KM Square.

Smallest National Park – South Button Island National Park (Andaman and Nicobar Islands) with area 300 Meter Square.

Related Important Articles for Competitive Exams



List of Indian Army Head Quarters for competitive exams

National Parks in India State Wise Important Bits for All Competitive Exams National Parks in India State Wise Important Bits for All Competitive Exams Reviewed by SSC IBPS on 14:13:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.