GK for Railway Exam 2018 PDF Download

GK for Railway Exam 2018 PDF Download: Hi Viewers welcome to ssc-ibps.com, in this article we are sharing the most important bits asked in the all previous years examinations conducted by different examinations boards. These all gk bits are expected are coming reputed in all exams. This time railway, SSC, TSPSC, APPSC and other board has conducted the different type exams General Knowledge Bits are useful for your preparation. Below we are attached the 100+ GK Important bits PDF file free download we shared the General study notes and quizzes for practice section. All Bits are gathering from different examination questions papers like SSC CGL, CHSL, Junior Engineer, Railway ALP, Group D, other competitive exams.

GK for Railway Exam 2018 PDF Download


GK for Railway Exam 2018 PDF Download

1. Rukmini Arundale is related to?
Answer: Bharatanatyam

2. Full form of GDP?
Answer: Gross Domestic Product

3. Arya Samaj founder?
Answer: Raja Ram Mohan Roy.

4. Ellora caves are in which state?
Answer: Maharashtra

5. Who invented the barograph?
Answer: Ivan Eremeeff

6.  Which vitamin helps in Blood clotting?
Answer: Vitamin K.


7. Which catalyst turns milk into curd?
Answer:  Lactobacillus.

8. Bodo Tribe is found in which state?
Answer:  Assam.

9. Source of Plant’s energy?
Answer: Photosynthesis

10. Chipko Movement is associated with?
Answer: Preventing the Cutting of Trees.

11. The Longest river in India?
Answer: Brahmaputra

12. Fundamental Rights of Indian Constitution are taken from which country?
Answer: USA.

13. Who invented Venn diagram?
Answer: John Venn

14. Nalanda University is in which state?
Answer: Bihar

15. Hottest planet of our Solar system?
Answer: Venus.

16. Desert festival is celebrated in?
Answer:  Jaisalmer, Rajasthan.

17. Ecology term is coined by?
Answer: Ernst Haeckel.

18. Who assassinated Mahatma Gandhi?
Answer: Nathuram Godse.

19. Who wrote “Glimpse of World History”?
Answer:  Jawaharlal Nehru

20. World famous Konark Sum Temple was built by?
Answer: King Narsimhadeva I.

21. Hematite ore is a mineral of?
Answer: Iron Oxide

22. What is the velocity of object at maximum height?
Answer: Zero (vertical velocity)

23. Dogri is the language of which state?
Answer: Jammu and Kashmir

24. What is the name of the eldest Pandava brother?
Answer: Yudhistir (five name are Yudhishthira,Bhima, Arjuna, Nakula and Sahadeva)

25. How many Rajya Sabha Members can the President appoint?
Answer: 12




Related Articles for All Competitive Exams





Tags: railway general knowledge questions and answers pdf, railway gk pdf in English, general awareness on railway pdf, railway gk pdf 2018, rrb gk questions in hindi pdf, railway questions and answers pdf, indian railway general knowledge pdf in hindi, gk for railway exam 2018

GK for Railway Exam 2018 PDF Download GK for Railway Exam 2018 PDF Download Reviewed by SSC IBPS on 18:53:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.