General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF (2000-2018)

General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF: Hi Viewers welcome to ssc-ibps.com, in this article we are sharing the most important bits asked in the all previous years examinations conducted by different examinations boards. These all gk bits are expected are coming reputed in all exams. This time railway, SSC, TSPSC, APPSC and other board has conducted the different type exams General Knowledge Bits are useful for your preparation. Below we are attached the 100+ GK Important bits PDF file free download we shared the General study notes and quizzes for practice section. All Bits are gathering from different examination questions papers like SSC CGL, CHSL, Junior Engineer, Railway ALP, Group D, other competitive exams.

General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF

General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF (2000-2018)

1. What is the term “N” Stands for Niti Ayog?
Answer: National (National Institution for Transforming India)

Formed on: 1st January 2015

NITI Ayog is the replace the planning commission of India

2. Ahamadabad is at the bank of which river?
Answer: Sabarmati River

3. Where is chanahar port located?
Answer: Iran

4. GOBI desert is situated in which continent?
Answer: Asia

The Gobi Desert is located on the continent of Asia, mainly covering the country of Mongolia. Unlike the Sahara Desert, the Gobi Desert is a cold desert.

5. Valmiki National Park is located at?
Answer: Kerala

6. Where is the fresh water lake “Wular Lake” located?
Answer: Bandipora district in the Indian state of Jammu and Kashmir.

The lake basin was formed as a result of tectonic activity and is fed by the Jhelum River.

7. Where is the largest Nuclear Power Station in India?
Answer: Tarapur

With a total capacity of 1400 MW, Tarapur is the largest nuclear power station in India.

8. What is the full from of RIDF?
Answer: Rural Infrastructure Development Fund

9. Where is the Headquarters of Punjab National Bank?
Answer: New Delhi (Tagline: The name you can Bank upon)


10. World International Justice Day is observed on:
Answer: July 11

11. Jaya Prakash Naryana Air Port is located at?
Answer: Patna (Bihar)

12. What is the currency of Malaysia?
Answer:  Ringgit

13. Bhavani dam is in which state?
Answer: Tamil Nadu.

14. Which metal is liquid at room temperature?
Answer: Mercury

15. Who wrote the Arthashastra?
Answer: Chanakya

16. 4 bits equal to?

Answer: 1 nibble

17. Kanha National Park is famous for which endangered species of deer?
Answer:  Swamp Deer

18. First World War began in which year?
Answer:  1914 (28 Jul 1914 – 11 Nov 1918)

19. Who administers oath to the governor of an Indian State?
Answer:  Chief Justice of State High Court

20. A Suitable Boy is written by?
Answer: Vikram Seth.

21. Human body has how many bones?
Answer: 206.

22. Ecology term is coined by?
Answer: Ernst Haeckel

23. What is the study of birds called?
Answer: Ornithology

24. Who first found Nitrogen gas?
Answer: Daniel Rutherford

25. Who wrote the book “Life Itself?
Answer: Roger Ebert

26. Where is Ranthambore fort situated?
Answer: Rajasthan

27. What is the full form of PVC?
Answer: Polyvinyl chloride

28. Who discovered Bacteria?
Answer: Antony Van Leeuwenhoek

29. Which bill cannot be passed by Rajya Sabha?
Answer: Money Bills.

30. Panchatantra is written by?
Answer: Vishnu Sharma.

31. Vitamin C deficiency causes?
Answer: Scurvy


32. Whom did Alexander the Great defeat?
Answer: Porus

33. Who built the Agra Fort?
Answer: Akbar (completed by Shah Jahan)

34. Headquarters of ICC is located in?
Answer: Dubai, UAE.

35. Which is the lowest layer in the earth’s atmosphere?
Answer: Troposphere

36. Where will the summer olympics for 2020 be held?
Answer: Tokyo, Japan

37. Which part of the body does pneumonia affect?
Answer: Lungs

38. What is the largest irrigation canal in India called?
Answer: Indira Gandhi Canal

39. Who built the Gateway of India?
Answer: George Wittet

40. Who invented the logarithms?
Answer: John Napier

41. Mean temperature of earth?
Answer: 16°C.

42. What is the capital of Australia?
Answer: Canberra

43. How many electrons are there in Iron?
Answer: 26

44. What is the SI unit of entropy?
Answer: Unit joule per kelvin

45. Battle of Haldighati was fought between?
Answer: Maharana Pratap and Akbar

46. Who invented Java?
Answer: James Gosling

47. Scientific name of washing soda?
Answer: Sodium Carbonate

48. Where is Manas reserve forest located?
Answer: Assam

49. Tehri Dam is located on?
Answer:  Bhagirathi River

50. When did Aurangazeb die?
Answer: 1707 in Ahmednagar


Click here to download PDF

Related Articles for all Competitive exams





General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF (2000-2018) General Knowledge Questions asked in previous year exams PDF (2000-2018) Reviewed by SSC IBPS on 13:01:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.