100 Most Important GK Questions with Answers for All Competitive Exams PDF Download

100 Most Important GK Questions with Answers: Hi Viewers welcome to ssc-ibps.com, in this post we are sharing the most important 100 questions with answers previous year asked in different examinations. These bits are useful for Railway ALP, Group D, RPF Constable, Si, SSC CGL, and SBI Exams. 


100 Most Important GK Questions with Answers for All Competitive Exams


1. Who Discovered The 1st Antibiotic?
Answer: Alexander Fleming  

2. Who Is Known As The Political Guru of Subhash Chandra Bose?
Answer: Chittaranjan Das

3. Who Is the First Law Minister of Independent India?
Answer: Dr.B.R. Ambedkar

4. Who is the Author of Book What Happened to Netaji?
Answer: Anuj Dhar

5. The Nishant Garden of Kashmir was built by?
Answer: Jahangir

6. Indian Veterinary Research Institute is located at?
Answer: Bareilly

7. Which Disease is known as Germany Measles?
Answer: Rubella

8. The River Island Majuli is located at?
Answer: The Brahmaputra

9. Who is the Chairman of Constitution Drafting Committee?
Answer: Dr.B.R. Ambedkar

10. The Young India Book Written By?
Answer: Lala Lajpat Rai in the Year 1916

11. Gaudiya Nriyta Dance Famous in Which State?
Answer: West Bengal

12. The Survey of Indian Deportment Head Quarters is located at?
Answer:  Dehradun

13. Who Wrote India Wins Freedom in 1957?
Answer: Maulana Abul Kalam Azad

14. National Children’s Museum is located at?
Answer: New Delhi

15. Who Write Hindu Swaraj Book in 1909?
Answer: Mahatma Gandhi

16. Who wrote the untouchables Book?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar

17. Carrot is a Modification of?
Answer: Root


18. World Highest Post-Offices is located at?
Answer: Hikkim (Himachal Pradesh)

19. The Discovery of India Book Written By?
 Answer: Jawaharlal Nerhu

20. Brahma Samaj Founded By?
Answer: Raja Ram Mohan Rai (1828 Kolkata)

21. Radio Activity was discovered by?
Answer: Becquerel

22. Theosophical Society Established by?
Answer: H.P Blavatsky, Col.H S Olcott (1875, Newyork)

23. Who Is The Guru of Dr. B.R. Ambedkar?
Answer: Jyotirao Govindrao Phule

24. The Golden Threshold Book Written by?
Answer: Sarojini Naidu (She is Also Known as Nightingale of India)

25. Who is the founder of Rama Krishna Mission?
Answer: Swami Vivekanada (1897 Belur)


100 Most Important GK Questions with Answers for All Competitive Exams


26. Rabindra Nath Tagore gave up his “knighthood” in protest to which one of the following?
Answer: Massacre of Jallianwala Bagh

27. Who is the Founder of Bharat Mahila Parishat?
Answer: Ramabhai (wife of M.G Ranade)

28. The Manusmriti Dahan Diwas observed on?
Answer: 25th December 1927

29. Who is the known as the “Akbar of British India”?
Answer: Richard Wellesley

30. Constitution Day Observed on?
Answer: November 26

31. Servants of India Society Founded By?
 Answer: Gopal Krishna Gokhal

32. Who Wrote the Indian Struggle Book?
Answer: Subhash Chandra Bose

33. Banaras Hindu University Founded at?
Answer: Madan Mohan Malaviya in 1916 at Varanasi

34. Where is the venue of 2018 Men’s Hockey World Cup?
Answer: India

35. Who Write “The Indian War of Independence” Book?
Answer: V.D Savakar

36. Arya Samaj Established by?
Answer:  Dayanada Saraswathi (April 10, 1875)

37. Who Write Poverty and Un British Rule in India?
Answer: Dadabahai Naoroji

38. Who is invited the WWW (World Wide Web)?
Answer: Tim Berners-Lee

39. Nuakhai Festival is celebrated in?
Answer: Odisha

40. NABARD Head Quarters is located at?
Answer: Mumbai

41. Internet Invited By?
Answer: Vinet Cerf

42. Indian Research Stations in Antarctica?
Answer: Dakshin Gangothri  1983

                Maitri 1990

              Bharati 2015

43. Full From of EBT?
Answer: Electronic Benefit Transfer

44. Email invited by?
Answer: VA Shiva Ayyadurai

45. Sati Pratha Abolished by Whom?
Answer: Lord William Bentick (4th December 1829)

46. Cell Phone Invited by?
Answer: Martin Cooper


47. Kakrakapur Atomic Power Plant Located At?
Answer: Gujrat

48. SMS Invited By?
Answer: Fred Hillenbrand,  Bernard Ghillebaret, Matti Makkonen

49. Home Rule league Moment leader?
Answer: Annie Besant/ Bala Ganga Dhar Tilak

50. Who Invited Bluetooth?
Answer: Dr.Jaap Haartsen

51. IFSC Code Contains How Many Digits?
Answer: 11 Alpha Numeric

52. Agaria Tribe Belongs to Which State?
Answer: Madhya Pradesh

53. Who Invited Wi-Fi?
Answer: John O’Sullivan, John Deane, Graham Daniels

54. Jai Hind Slogan Given By?
Answer: Subhash Chandra Bose

55. Father Of Computer?
Answer: Charles Babbage

56. World Citizen Day Observed on?
Answer: November 19

57. IRDA Full From
Answer: Insurance Regulatory Development Authority

58. Ethernet Invited by?   
Answer: Robert Metcalfe

59. Macmohan Line is in between which two countries?
Answer: India and China

60. 13th G-20 Summit Venue?
Answer: Argentina

61. Which organization Collect and publish Finical Data?
Answer: NSSO (National Sample Survey Organization)

62. TCP/IP Protocol Invited By?
Answer: Robert Kahn and Vint Cerf

63. In Lok Sabha Elections if any candidate wins two seats in what duration of time will leave one seat?
Answer: 14 Days

64. HTTP (Hyper Test Transport Protocol) Invited by?
Answer: Tim Berners Lee

65. Sahara the untold story written by?
Answer: Tamal Bandyopadhyay

66. FTP Invited By?
Answer: Abhay Bhushan

67. UNCTAD Full From?
Answer: United Nations Conference on Trade and Development

68. In HTTPS what stands for “S”?
Answer: Secure (Hyper Test Transport Protocol Secure)   

69. Strike word is related to which game?
Answer: Baseball

70. Electric Sewing machine celling fan invited by?
Answer:  Philp Diehl

71. Article 370 is related to which State?
Answer:  Jammu& Kashmir

72. Compact Disc Invited by?
Answer: Toshitada Doi

73. Bank Used to what method to read code on Cheque?
Answer:  MICR

74. Smartphone Invited by?
Answer: IBM

75. Who is the author of Half Girlfriend?
Answer: Chetan Bhagat

76. RAM Invited by?
Answer: Wang and Jay Forrester

77. World Tourism Day?
Answer: 27th September

78. Mouse Invited By?
Answer: Douglas Engelbart

79. Guru Tej Bahadur Trophy is related to which sport?
Answer: Hoceky

80. Scanner Invited by?
Answer: Rudolph Hell

81. The Swaraj party Founded by?
Answer: Chittranjan Das and Mothilal Nerhu (Jan 1923)

82. The Arctic Home in the vedas books written by?
Answer: Bala Ganga Dhar Tilak

83. Who was the founder of Prathana Samaj or Prayer Society?
Answer: Atmaram Panduranga (1867 Bombay)

84. Who wrote the The Immanence of God?
Answer: Madan Mohan Malavya

85. Indian National Social Conference Established by?
Answer: M.G. Rangde (1887)

86. Jarawa Tribe belongs to?
Answer: Andaman and Nicobar Islands

87. India’s First Newspaper?
Answer: Bengal Gazette

88. Indira Sagar Dam Located in Which state?
Answer: Madhya Pradesh

89. Budget is belongs to which article?
Answer: Article 112

90. Kanyakumari Formerly known as?
Answer: Cape Comorin

91. Human Rights day observed on?
Answer: December 10

92. Vijay Hazare Trophy belongs to which sport?
Answer: Cricket

93. Book My Journey Transforming into Dreams Author?
Answer: APJ Abdul Kalam

94. Who Directed the Silent film of Raja harish Chandra?
Answer: Dadasaheb Phalke

95. WTO headquarters located in?
Answer: Geneva

96. EVM Full From?
Answer: Electronic Voting Machine

97. Full From of CSO?

Answer: Central Statistical Organizations

98. Nilgiris is located in Which State?
Answer: Tamil Nadu

99. Which Country Started First Plastic Notes?
Answer: Australia

100. When was the NABARD Established?
Answer: July 12, 1982


CLICK HERE To Download PDF
100 Most Important GK Questions with Answers for All Competitive Exams PDF Download 100 Most Important GK Questions with Answers for All Competitive Exams PDF Download Reviewed by SSC IBPS on 18:10:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.