Physics Important Questions for Railway Exams

Physics Important Questions for Railway Exams

1. The susceptibility of a diamagnetic material is?
A) Small and negative
B) Small and positive
C) Large and negative
D) Large and positive
Answer: A

2. The relative permeability of a diamagnetic material is?
A) Greater than unity
B) Small and positive
C) Large to unity
D) Negative
Answer: B


3. The susceptibility of a paramagnetic material is?
A) Small and negative
B) Small and positive
C) Large and negative
D) Negative
Answer: B

4. The susceptibility of a paramagnetic material a?
A) Small and negative
B) Small and positive
C) Large and negative
D) Large and positive
Answer: B

5. The susceptibility of a paramagnetic material?
A) Varies directly as the temperature
B) Varies inversely as the temperature
C) Does not depend on the temperature
D) None of these
Answer: B

6. The temperature at which a ferromagnetic material becomes paramagnetic is called?
A) Critical temperature
B) Inversion temperature
C) Curie temperature
D) Neutral temperature
Answer: C

7. The core of an electromagnet is made of soft iron because soft iron has?
A) Small susceptibility and small retentivity
B) Large susceptibility and small retentivity
C) Large density and large retentivity
D) Small density and large  retentivity
Answer: B

8. Soft iron is used in many parts of electrical machines for?
A) Low hysteresis loss and low permeability
B) High hysteresis loss and low permeability
C) Low hysteresis loss and high permeability
D) High hysteresis loss and high permeability
Answer: C

9. A small piece of an unmagnified material gets repelled when it is brought near a powerful magnet the material is?
A) Paramagnetic
B) Diamagnetic
C) Ferromagnetic
D) Non magnetic
Answer: B

10. Vibration magnetometer works on the principle of?
A) Torque acting on the bar magnet
B) Force acting on the bar magnet
C) Both the force and the torque acting on the bar magnet
D) None of these
Answer: A


Related Articles for Railway Recruitment Boards



Physics Important Questions for Railway Exams Physics Important Questions for Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:49:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.