Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams ALP Group D

Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams: HI Viewers welcome to the our web portal ssc-ibps.com, in this post we are sharing the previous year Indian Polity asked bits in the Railway Recruitment Board Examinations like as Assistant Loco Pilot (ALP), Group D, NTPC (Non-Technical Popular Category) Online Computer Based Examinations. in competitive exams each and every mark is very important to getting the central government posts. This time RRB Recruitment Board has announced more than 1 lakh post in different categories like as ALP, Track Man, Police Protection Force (RPF) constable exams. Below we are given the all previous year asked question in Railway ALP and Group D Exams.

Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams

1. The total number of members of the legislative council can in no case be less than:
A) 40
B) 50
C) 60
D) No minimum strength has been fixed
Answer: A

2. Which is the upper chamber of state legislature in India?
A) Legislative council
B) Legislative council
C) Governor’s office
D) None of these
Answer: A

3. Who among the following recommended to the parliament for the abolition of the legislative council in a state?
A) The president of India
B) The governor of the concerned state
C) The legislative council of the concerned state
D) The legislative assembly of the concerned state
Answer: D
Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams ALP Group D



4. The total number of members in the legislative council of a state cannot exceed?
A) One-fourth of the total number of members in the legislative assembly
B) One-third of the total number of members in the legislative assembly
C) One-sixth of the total number of members in the legislative assembly
D) No such limit has been fixed
Answer: B

5. In any state of India, legislative council can be created or abolished?
A) By the parliament
B) By the president on the recommendation of the governor of the state
C) By the governor on the recommendation of the council of ministers
D) By the parliament as per resolution passed by the legislative assembly of the state
Answer: D

6. Which one of the following is the period for the legislative council to detain the ordinary bills?
A) 14 days
B) 90 Days
C) 120 Days
D) 180 Days
Answer: B


7. Procedure for creation of legislative council in states has been described in which article of the constitution?
A) Article 69
B) Article 169
C) Article 269
D) Article 369
Answer: B

8. Which one of the following states does not have a bicameral legislature (i.e vidhan parishad + vidhan sabha)?
A) U.P (Uttar Pradesh)
B) M.P (Madhya Pradesh)
C) Bihar
D) Karnataka
Answer: B

9. The maximum number of members that the legislative assembly of a state in India can have is?
A) 400
B) 450
C) 500
D) 600
Answer: C

10. Which of the following states/union territory has a legislative assembly consisting of only 30 members?
A) Pondicherry
B) Mizoram
C) Goa
D) All of these
Answer: A

Related Articles for Indian Polity for Railway Exams






Friends are you like these questions with answers in polity please share to your friends on social media or any platform. If you have any important bits, topics or which topic based on question you want for known previous year question comment on below comment box or mail to[email protected] thank you for reading. Any suggestions please comment.

******* ALL THE VERY BEST ******* GOOD LUCK FOR RAILWAY EXAMS********
Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams ALP Group D Indian Polity Previous year Questions repeated question in Railway Exams ALP Group D Reviewed by SSC IBPS on 18:54:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.