Indian History repeated bits in Railway ALP Group D Exams

Indian History repeated bits in Railway ALP Group D Exams: Railway Recruitment Board is the largest Recruitment Board in India. Every year so many numbers of young and dynamic candidates are selected from different type notification released by Indian Railway. This time RRB Board has released the Assistant Loco Pilot and Group D Posts in all railway zones. More than 2.10 crores application received by the RRB this time to get ALP Job is not a simple task without preparation. Every day we are provided the important and previous year repeated questions on every topic is useful for your preparation. This article provided the most important Indian history repeated questions in Railway exams.

Indian History repeated bits in Railway ALP Group D Exams

1. Sarvodaya stands for?
A) Total revolution
B) Non-co-operation
C) Upliftment of all
D) Non-violence
Answer: C

2. In which city of south Africa was mahatma Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people?
A) Cape town
B) Durban
C) Johannesburg
D) Pretoria
Answer: C

3. Who attend the congress of oppressed nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the national congress?
A) Jawahar lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Dr. Ansari
D) Moti lal Nehru
Answer: A

4. Ganghiji was the staunch supporter of?
A) Big industries
B) Cottage industries
C) Both a and b
D) None of these
Answer: B

5. Who was the last British viceroy of India?
A) Lord lintithgow
B) Lord Wavell
C) Clement atlee
D) Lord mountabtten
Answer: D

6. The swarajya party was formed following the failure of?
A) Non-co-operation movement
B) Civil disobedience movement
C) Quit india movement
D) Champaran satyagraha
Answer: A

Read Also: Indian History MCQ’s for Competitive Exams

7. Who was the president of India national congress when the Mountbatten plan was accepted?
A) Jawahar lal Nehru
B) Sardar patel
C) Maulana azad
D) J.B.Krishna
Answer: D

8. Who developed the idea that means justify the ends?
A) Kautilya
B) Raja ram mohan roy
C) Dayanand saraswati
D) Mahatma Gandhi
Answer: D

9. Provincial autonomy was one of the important features of the act of?
A) 1935
B) 1919
C) 1909
D) 1858
Answer: A

10. Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear from every eye?
A) Jawahar lal Nehru
B) Gandhiji
C) Bal gangadhar tilak
D) Sardar patel
Answer: A

Related Articles for Indian History for Competitive Exams




Indian History repeated bits in Railway ALP Group D Exams Indian History repeated bits in Railway ALP Group D Exams Reviewed by SSC IBPS on 12:06:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.