Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams

Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams: Geography is the important topic for the all competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL and Railway, RRB NTPC Exams. Below we give the Chemistry Objective Questions with Answers useful for who are preparing for the Railway Recruitment Board Examinations like as Railway Group D, ALP and other examinations.

Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams

1. Willey willy is?
A) A type of tree grow in temperate region
B) A wind that blow in a desert region
C) A tropical cyclone of the north west Australia
D) A kind of common fish found near Lakshadweep
Answer: C

2. Which of the following winds predominantly seasonal winds?
A) Cyclonic winds
B) Prevailing winds
C) Monsoon winds
D) Local winds
Answer: C

3. Which one of the following is not a necessary condition for the formation of heavy rainfall?
A) Air must be warm near the surface
B) Moist air must near the surface
C) Air must becomes saturated
D) Air pressure must be high
Answer: A
Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams

4 The phenomenon of trade winds takes place due to?
A) Conduction of heat
B) Convection of heat
C) Radiation
D) None
Answer: A


5. Sirocco is a name used to mean?
A) A local wind
B) An ocean current
C) An island
D) A volcano
Answer: A

6. Winds and air currents differ in the aspect that?
A) Air currents blow much faster than winds
B) Air currents are always moisture laden while the winds are usually dry
C) The winds blow on lands while air currents blow over seas and oceans
D) Winds are horizontal movements of air while air current is the vertical movements of air
Answer: D

7.  Wind is often found to blow in a hot summer day due to?
A) Conduction of heat between air and soil on the earth
B) Radiation from the soil
C) Convection current of air
D) None of the above
Answer: A


8. Which of the following are the trends in direction of wind with the highest frequency over a particular point on the earth’s surface?
A) Polar winds
B) Trade winds
C) Prevailing winds
D) Subtropical high-pressure belt
Answer: B

9. What causes wind to deflect toward left in the southern hemisphere?
A) Temperature
B) Magnetic field
C) Rotation of the earth
D) Pressure
Answer: C

10. Which one of the following is a planetary wind?
A) Monsoon
B) Trade
C) Chinook
D) Mistral
Answer: B


Related Articles




Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams Geography Repeated Bits in Railway Group D Exams Reviewed by SSC IBPS on 11:51:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.