Indian History Previous Year Questions Indian National Congress Part 1


Indian History Previous Year Questions Indian National Congress: hi viewers welcome to our web portal ssc-ibps.com, in this article we are providing the most important bits asked in the topic Indian National Congress Previous year questions asked in the different examinations like as RRB ALP, Group d Exams. Indian Railway Recruitment Board is the largest vacancies filling in India. This time more than 2 cores above applicants are received by the RRB Board in All Indian Railway Zones. This time not an easy task to get the railway ALP Post without a proper preparation. Each and every mark is plays an important role in merit list. From the Topic Indian History more than 6-10 questions coming in written test.

Indian History Previous Year Questions Indian National Congress

1. Who among the following was thrice elected president of the Indian national congress?
A) Gopal Krishna gokhle
B) Bipin chandra pal
C) Lala lajpat rai
D) Aurobindo ghosh
Answer: A

2. Where was the first session of Indian National congress held?
A) Calcutta
B) Bombay
C) Ahmedabad
D) Allahabad
Answer: B

3. Indian national congress was founded by?
A) Womesh chandra banerjee
B) Michal Hume
C) All on Octavian Hume (A.O.Hume)
D) Mahatma Gandhi
Answer: C


4. Who was the founder of the Indian association?
A) Dada Bhai Nairoji
B) Bal ganadahar tilak
C) A.O.Hume
D) Surendranath Banerjee
Answer: D

Indian History Previous Year Questions Indian National Congress Part 1

5. The second session of Indian national congress was president over by?
A) Ganesh agarkar
B) Surendranath Banerjee
C) Dada Bhai Naranji
D) Pheroz shah Mehta
Answer: C

6. The partition of Bengal came into effect on?
A) 15th august, 1905
B) 15th September, 1905
C) 15th October, 1905
D) 15th November, 1905
Answer: C


7. Who among the following was NOT known as a moderate in the national movement?
A) Bal Gangadhar tilak
B) Dada Bhai naooroji
C) M.G.Ranade
D) Gopal Krishna gokhle
Answer: A

8. Which of the following papers was essentially the mouthpiece of the policies of liberals?
A) New India
B) Leader
C) Young India
D) Free press journal
Answer: B

9. The method of moderate leaders of the congress was?
A) Non co-operation
B) Constitutional legitations
C) Passive resistance
D) Civil disobedience
Answer: B

10. The most important organization of the pre-congress nationalist organizations was the?
A) Bengal British India society
B) East India association
C) Young Bengal association
D) Indian association of Calcutta
Answer: D

Related Articles for Railway Recruitment Board Exams


Related Articles for Indian History for Competitive Exams



Indian History Previous Year Questions Indian National Congress Part 1 Indian History Previous Year Questions Indian National Congress Part 1 Reviewed by SSC-IBPS on 14:38:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.