Chemistry Important Objective Questions for Railway Exams

Chemistry Important Objective Questions for Railway Exams: General Science is the important topic for the all competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL and Railway, RRB NTPC Exams. Below we give the Chemistry Objective Questions with Answers useful for who are preparing for the Railway Recruitment Board Examinations like as Railway Group D, ALP and other examinations.

Chemistry Important Objective Questions for Railway Exams

1. Which of the following has the highest ionization potential?
A) N
B) C
C) O
D) F
Answer: D

2. Elements of d-block are called?
A) Transition element
B) Transuranic elements
C) Metals
D) Metalloids
Answer: A

3. The lightest metal is?
A) Li
B) Fe
C) Cu
D) Ag
Answer: A

4. Which element of the following does not exist in liquid state at room temperature?
A) Na
B) Br
C) Hg
D) Ga
Answer: A

5. Which of the following elements is most metallic?
A) P
B) As
C) Sb
D) Bi
Answer: A

6. Which of the following has zero electron affinity?
A) Nitrogen
B) Oxygen
C) Fluorine
D) Neon
Answer: D


7. Which has the highest electron affinity?
A) F
B) CL
C) Br
D) I
Answer: B

8. Transition metals are often paramagnetic owing to?
A) High m.p and b.p
B) The presence of vacant orbitals
C) The presence of unpaired electrons
D) Malleability and ductility
Answer: C

9. How many elements are there in the 5th period of modern?
A) 2
B) 8
C) 18
D) 36
Answer: C

10. Which one of the following sequence of the chemical elements is correct in terms of the descending order of atomic radius?
A) B-C-N-O
B) C-B-O-N
C) N-O-B-C
D) O-N-C-B
Answer: A

11. The number of mole of solute per litre solution is called?
A) Molality
B) Normality
C) Molarity
D) Mole fraction
Answer: C

12. The number of mole of solute per kilogram solvent is called?
A) Molarity
B) Molality
C) Normality
D) None of these
Answer: B

13. 8 gram NaoH is dissolved in one litre solution. Its molarity is?
A) 0.8m
B) 0.4m
C) 0.2m
D) 0.1
Answer: C

14. A solution is?
A) A homogeneous mixture of two or more substance
B) A solid dissolved in a liquid
C) A solid dissolved in water
D) A mixture of two liquids
Answer: A

15. In which mode of expression, the concentration of the solution remains independent of temperature?
A) Normality
B) Molality
C) Molarity
D) Formality
Answer: B

Read More:





Chemistry Important Objective Questions for Railway Exams Chemistry Important Objective Questions for Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:47:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.