World Geography Multiple Choice Questions with Answers for SSC CHSL Exam 2018

World Geography Multiple Choice Questions with Answers: Hi Friends in this post having the 15 objective multiple choice questions with answers asked in the previous year’s SSC examinations like as CGL, CHSL, CPO, MTS, Junior Engineer and Other Examinations conducted by the Staff Selection Commission. Below given 15 questions are related to the World Geography Questions with options and answer is highlighted with the yellow mark. From this geography topic in every examination maximum 5-6 questions are coming from this section so don’t neglected this topic each and every mark is important in competitive examinations.


World Geography Multiple Choice Questions with Answers

World Geography Multiple Choice Questions with Answers for SSC CHSL Exam 2018


1. The largest oil producing region in C.I.S is?
A) Baku
B) Volga-Urals regions
C) Central Asia
D) Sakhalin island
Answer: B

2. The soviet Detroit is?
A) Moscow
B) Tula
C) Ivanovo
D) Ural regions
Answer: C

3. C.I.S s population is?
A) 2655, 42,000
B) 2555, 42,000
C) 2455, 40,000
D) 2054, 00,340
Answer: A

4. C.I.S is three times bigger than?
A) Canada
B) Brazil
C) U.S.A
D) India
Answer: C

5. The major amount of wheat in Ukraine is produced in area of?
A) Acidic soil
B) Podzol soil
C) Black earth (soil)
D) Red soil
Answer: C

6. About two-third of Canada‘s population is concentrated in the st.lawrence basin of Ontario peninsula on account of?
A) Their closeness to the U.S. Border
B) History of settlement
C) Concentration of economic activity and facility of transport
D) Their easy accessibility to Western Europe
Answer: C

7. Which one of the following areas in eastern U.S.A still contains extensive stands of forest?
A) Areas away from market centers
B) Areas with poor sandy soils and mountains
C) Areas with gentle sloe and good soils
D) Areas with heavy rainfall and high temperature
Answer: B

8. The weir and canal connects?
A) Lake Ontario and Erie
B) Lake Huron and superior
C) Lake Michigan and Ontario
D) Lake Superior and Erie
Answer: A

9. Which one of the following countries and their capitals are wrongly paired?
A) Switzerland-Geneva
B) Austria-Vienna
C) Denmark-Copenhagen
D) Finland-Helsinki
Answer: A

10. Mormonism is practiced widely in?
A) Western U.S.A
B) Eastern Africa
C) Northern china
D) South-east Asia
Answer: A

11. The contrast in economic development between Israel and the other south-west Asian countries is due to?
A) Deserted condition of other countries
B) Mineral wealth of Israel
C) Irrigation facilities available in Israel
D) High-technology revolution in Israel
Answer: D

12. A person moving from Chile to Brazil along the coast has to cross?
A) Brass strait
B) Cook strait
C) Magellan strait
D) Torres Strait
Answer: C

13. The Snake River plateau in the U.S.A is formed of?
A) Great sheets of lava
B) Enormous quantities of river borne material
C) Windblown sand
D) None of the above
Answer: A

14. Lake Baikal is the only fresh water inland sea discharging its outflow into?
A) Amur River
B) Lena River
C) Ob River
D) Yenisei River
Answer: B

15. Which one of the following countries has the highest agricultural production in Europe?
A) France
B) Switzerland
C) Denmark
D) Germany
Answer: A


Related Articles for Geography for Competitive Examinations




World Geography Multiple Choice Questions with Answers for SSC CHSL Exam 2018 World Geography Multiple Choice Questions with Answers for SSC CHSL Exam 2018 Reviewed by SSC-IBPS on 20:11:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.