SSC CHSL Physics Previous Year Questions PDF Download

SSC CHSL Physics Previous Year Questions PDF Download: welcome to ssc-ibps.com, Staff Selection Commission CHSL Exam is very soon. All over in India Large Number of Students are applied for this Combined Higher Secondary Level notification 2018. The recruitment board has decided the conducted the SSC CHSL Examination in Three Stages. In that first one is Online Computer Based test (CBT) the online test having 100 objectives multiple choice questions asked in 4 different subjects. General Knowledge is one of the bits asked topic in the CHSL CBT Test 2018. In the General Knowledge from the topic of the Physics Maximum 4-7 questions coming from this topic below our team gathered the Previous year Physics asked questions in the all the years.

SSC CHSL Physics Previous year Questions PDF

SSC CHSL Physics Previous Year Questions PDF Download

1. Neutrino is a particle which?
A) Has no charge but has spin
B) Is charged like electron and has spin
C) Has no charge and no spin
D) None of these
Answer: A

2. The fusion of hydrogen into helium is more likely to take place?
A) At high temperature and high pressure
B) At high temperature and low pressure
C) At low temperature and low pressure
D) None of these
Answer: A

3. In nuclear fission the percentage of mass converted into energy is about?
A) 10%
B) 0.01%
C) 0.1%
D) 1%
Answer: C

4. A good moderator should?
A) Not be gas only
B) Not have appetite for neutrons only
C) Be light in mass number only
D) Be all above three
Answer: D

5. Energy generation in stars is mainly due to?
A) Chemical reaction
B) Fission of heavy nuclel
C) Fusion of light nuclei
D) Fusion of heavy nuclei
Answer: C

6. In photoelectric effect the number of photo electrons emitted is proportional to?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident bema
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photo cathode
Answer: A

7. The maximum number of photo electrons released in photocell is independent of?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident beam
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photo cathode
Answer: A

8. When yellow light is incident on a surface no electrons are emitted while green light can emit. If red light is incident on the surface then?
A) No electrons are emitted
B) Photons are emitted
C) Electrons of higher energy are emitted
D) Electrons of lower energy are emitted
Answer: A

9. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when?
A) It is heated
B) It is placed in strong electric field
C) Electrons of suitable velocity
D) Light of suitable wavelength falls on it
Answer: D

10. Matter waves are?
A) Transverse waves
B) Longitudinal waves
C) De Broglie wave
D) Electromagnetic waves
Answer: C

11. The process of emission of electrons from metal by UV rays is?
A) Photoelectric emission
B) Thermionic emission
C) Secondary emission
D) Field emission
Answer: A

12. The electrons are emitted in the photoelectric effect from a metal surface?
A) Only if the frequency of the incident radiation is above a certain threshold value
B) Only if the temperature of the surface is high
C) At the rate of independent of the nature of the metal
D) None of these
Answer: A

13. The dual nature of light is exhibited by?
A) Diffraction and photoelectric effect
B) Diffraction and reflection
C) Refraction and interference
D) Photoelectric effect
Answer: A

14. Photocells are used for the?
A) Reproduction of picture from the cinema film
B) Reproduction of sound from the cinema film
C) Automatic switching of street light
D) B and C Both
Answer: D

15. Photoelectric effect can be explained by assuming that light?
A) Is a form of transverse wave?
B) Is a form of longitudinal wave?
C) Can be polarized
D) Consists of quanta
Answer: D

Name of the PDF: Physics Question

Total Number of Questions: 300 questions

Number of Pages: 20

PDF file Size: 488 KB

Click here: PDF Download


SSC CHSL 2018 Useful Articles List







SBI Clerk 2018 Useful posts





SSC CHSL Physics Previous Year Questions PDF Download SSC CHSL Physics Previous Year Questions PDF Download Reviewed by SSC-IBPS on 13:01:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.