SSC CHSL Indian History Previous Year Asked Questions with Answers

SSC CHSL Indian History Previous Year Questions: Hi friends in this post sharing the Last Year Indian History Asked Questions in the Staff Selection Commission Combined Higher Secondary Level Examinations with Answers are given. History Topic is Most Important Subject for the CHSL Examination from this subject 8-10 questions are expert for CHSL Prelims and Mains Examinations. Below given questions all are asked in the last 10 years SSC Combined Higher secondary level examinations.

SSC CHSL Indian History Previous Year Asked Questions

SSC CHSL Indian History Previous Year Asked Questions with Answers

1. Gandhiji movement of boycotting the foreign goods aimed at?
A) Promotion of welfare state
B) Creating anti-british sentiment
C) Promotion of cottage industry
D) Full independence
Answer: C

2. After the chauri-chaura incident, gandhiji suspended the?
A) Civil disobedience movement
B) Khilafat movement
C) Non-co-operation movement
D) Quit india movement
Answer: C

3. India attained dominion states on?
A) 15th January, 1947
B) 15th august 1947
C) 15th august, 1950
D) 15th October,1947
Answer: B

4. Who called gandhiji half naked beggar?
A) Mountbatten
B) Hastings
C) Winston Churchill
D) Jinnah
Answer: C

5. The final arrangements for the india’s independence were worked out by the?
A) Cabinet-mission
B) Simon commission
C) Gandhi-irwin pact
D) Cripps mission
Answer: A

6. With which of the following newspapers was jawahar lal Nehru associated?
A) The leader
B) Amrit bazaar patrika
C) The tribune
D) National herald
Answer: D

7. Which of the following days was declared as the international day of non-violence by the UNO?
a) Act of 1892
b) Act of 1909
c) Act of 1919
d) Act of 1935
Answer: C

8. During India’s freedom struggle, which one of the following led to the first al lindies hartal?
A) Protest against Rowlett act
B) Protest against jallianwalla bagh massacre
C) Trial of Mahatma Gandhi
D) Arrival of Simon commission
Answer: A

9. On which one of the following dates jawahar lal Nehru unfurl the tri-color national flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight?
A) 31st December, 1929
B) 26th January 1930
C) 31st December 1931
D) 26th January 1933
Answer: A

10. The famous INA trials took place in the red fort, Delhi in?
A) 1945
B) 1946
C) 1944
D) 1947
Answer: B


11. Who among the following had headed the group of advocates to argue the case on behalf of the Indian national army in 1946 in the red fort trials?
A) Bhulabhai desai
B) Kailash nath katju
C) Tej bahadur sapru
D) Jawahar lal Nehru
Answer: A

12. During which one of the following movements did mahatma Gandhi write. Personally iam so sick of slavery that iam even prepared to take the rise of anarchy?
A) Home rule movement
B) Non-co-operation movement
C) Civil disobedience movement
D) Quit india movement
Answer: D

13. Who among the following was associated with kakori conspiracy case?
A) Abul kalam azad
B) Shahnawaz khan
C) Khan abdul ghaffar khan
D) Asfaqulla
Answer: D

14. Who among the following wrote the book A nation in the making?
A) Dinbandhu mitra
B) Bal gangadhar tilak
C) Surendra nath banerjee
D) Subhash Chandra bose
Answer: C

15. At the second round table conference, the Indian national congress was represented by?
A) Jawahar lal Nehru
B) Rajendra Prasad
C) Mohandas karamchand Gandhi
D) Vallbh bhai patel
Answer: C

Some Related Articles for Indian History



SSC CHSL Indian History Previous Year Asked Questions with Answers SSC CHSL Indian History Previous Year Asked Questions with Answers Reviewed by SSC IBPS on 19:40:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.