Physics MCQ for SSC CHSL Previous year asked Examinations with answers

Physics MCQ for SSC CHSL: Hi viewers, welcome to ssc-ibps.com. This article we are sharing the previous year Staff Selection Commission CHSL Examination questions with answers useful for the type of questions are asked in the combined higher Secondary level online computer based test (CBT).   

Physics MCQ for SSC CHSL Previous year asked Examinations

Physics MCQ for SSC CHSL Previous year asked Examinations with answers

1. When Light enters from air to water then it’s?
A) Frequency increases and speed decreases
B) Frequency is same but the wavelength is smaller in water than in air
C) Frequency is same but the wavelength is larger in water than in air
D) Frequency and wavelength is possible when light
Answer: B

2. Total internal reflection of light is possible when light enters from?
A) Air to glass
B) Vacuum to air
C) Air to water
D) Water to air
Answer: D

3. To have larger magnification by a telescope?
A)  The objective should be of large focal length and the eyepiece should be of small focal length
B) Both the objective and eyepiece should be of small Focal length
C) Both the objective and the eyepiece should be large focal length
D) None of these
Answer: A

4. How many images will be formed if two mirrors are fitted adjacent walls and one mirror on ceiling?
A) 5
B) 7
C) 11
D) 2
Answer: B

5. Critical angle is minimum when a light ray passes from?
A) Air to glass
B) Glass to air
C) Glass to water
D) Water to glass
Answer: B

6. Line spectrum contains information about?
A) The atoms of the prism
B) The atoms of the source
C) The molecules of the source
D) None of these
Answer: B

7. If the central portion of a convex lens is wrapped in black paper as shown in the figure?
A) No image will be formed by the remaining portion of the lens
B) Full image will be formed but it will be less bright
C) The central portion of the image will be missing
D) None of these
Answer: B

8. All of the following statements are correct except?
A) The magnification produced by a convex mirror is always less than one
B) A virtual erect same sized image can be obtained using a plane mirror
C) A virtual erect magnified image can be formed using a concave mirror
D) A real inverted same sized image can be formed using a convex mirror
Answer: D

9. When seen in green light the saffron and green portions of our national flag will appear as?
A) Black
B) Black and green respectively
C) Green
D) Green and yellow respectively
Answer: B


10. The function of the collimator in a spectrometer is?
A) To decrease the intensity of light
B) To increase the intensity of light
C) To obtain a parallel beam of light
D) To obtain larger dispersion
Answer: C

11. Which of the following from(s) a virtual erect image for all position of the object?
A) Convex lens
B) Concave lens
C) Convex mirror
D) Both b and c
Answer: D

12. Spectrum of the sun consists of?
A) Bright lines
B) Dark lines
C) Bright bands
D) Dark bands
Answer: B

13. Which one among the following colors has the highest wavelength?
A) Violet
B) Green
C) Yellow
D) Red
Answer: D

14. The plane surface of Plano-convex lens of focal length f is silvered. It will behave as a?
A) Plane mirror
B) Convex mirror of focal length 2f
C) Concave mirror of focal length f/2
D) None of these
Answer: C

15. An object is placed at a distance of 40cm in front of a concave mirror of focal length 20 cm the image produced is?
A) Virtual and inverted
B) Real and erect
C) Real inverted and diminished
D) Real inverted and of the same size as the object
Answer: D

Related articles for Physics subject for SSC CHSL




Physics MCQ for SSC CHSL Previous year asked Examinations with answers Physics MCQ for SSC CHSL Previous year asked Examinations with answers Reviewed by SSC IBPS on 21:12:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.