Indian Polity Question with answers Focus on Lok Sabha and Rajya Sabha

Indian Polity Questions with Answers: hi friends in this post we are given the Indian Polity Most Important Questions with answers Special Focus on the Indian Parliament (LOK Sabha and Rajya Sabha). 10 multiple choice questions given below all questions are asked in the different examinations conducted by the state and central government examinations. Indian Polity is the important topic in the General Knowledge Subject. Below we are enclosed the Indian Polity Study notes and Quizzes.

Indian Polity Question with answers for Competitive Exams

Indian Polity Question with answers Focus on Lok Sabha and Rajya Sabha

1. Rajya sabha can delay the finance bill sent for its consideration by the lok sabha for a maximum period of?
A) One year
B One month
C) Fourteen days
D) Seven days
Answer: C

2. What could be the maximum cannot be dissolved but can be abolished?
A) Lok sabha
B) Rajya sabha
C) State legislative assemblies
D) None of these
Answer: D

3. Which one of the following states has been lowest number of elected members in the rajya sabha?
A) Jharkhand
B) Chhattisgarh
C) Jammu and Kashmir
D) Himachal Pradesh
Answer: D

4. What is the fixed strength of Rajya Sabha?
A) 210
B) 220
C) 230
D) 250
Answer: D

5. How is Rajya Sabha dissolved?
A) At the end of chairman’s tenure
B) President dissolves after 5 years
C) Dissolved with Lok sabha automatically
D) None of these
Answer: D

6. In which house of the parliament, the presiding officer is not a member of the house?
A) Lok sabha
B) Rajya sabha
C) Vidhan sabha
D) Vidhan parishad
Answer: B

7. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the president to the lok sabha is?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Answer: A

8. The first mid-term elections for lok sabha were held in?
A) 1962
B) 1971
C) 1977
D) 1980
Answer: B

9. The speaker’s vote in the lok sabha is called?
A) Casting vote
B) Sound vote
C) Direct vote
D) Indirect vote
Answer: A

10. As per the constitution of India, how many members are represented by the union territories in the Lok Sabha?
A) 18
B) 20
C) 22
D) 24
Answer: B

Related Article for Indian Polity for Competitive Exams









Indian Polity Question with answers Focus on Lok Sabha and Rajya Sabha Indian Polity Question with answers Focus on Lok Sabha and Rajya Sabha Reviewed by SSC-IBPS on 21:04:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.