Indian History Quiz Questions for SSC CHSL Previous year Examinations


Indian History Quiz Questions for SSC CHSL: Hi viewers in this post we are sharing the previous year asked question in the computer based test on combined higher secondary level (CHSL) examinations. Below given 15 multiple choice questions (MCQ’s) asked in SSC Exams. All questions are helpful for your preparation for CHSL Online Computer Based Test.

Indian History Quiz Questions for SSC CHSL


1. Who were directly related to the Poona pact of 1932?
A) Indian women
B) Indian labor class
C) Indian farmers
D) Indian depressed classes

Answer: D

2. Who is the author of the autobiography the Indian must get out quick who said it?
A) Stafford Cripps
B) Lord pet wick Lawrence
C) Lord Wavell
D) A.V.Alexander

Answer: C

3. Who was nominated president of the Indian national congress after the resignation of Subhas Chandra Bose?
A) Abul kalam azad
B) Rajenda Prasad
C) Pattabhi sitaramaiyya
D) Vallabhbhai Patel

Answer: B

4. Who was the nationalist leader to be elected as speaker of central legislative assembly in 1925?
A) Motilal Nehru
B) Vitthalibhai patel
C) Vallabhai patel
D) C.R.Das

Answer: B


5. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was?
A) Non-co-operation movement
B) Salt movement
C) Quit India movement
D) Indigo movement

Answer: A

6. Who had founded the independent league?
A) Moti lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Ras behari Bose
D) Lala lajpat rai

Answer: A

7. During India’s struggle for independence who was the first to start Satyagraha?
A) Sardar patel
B) Jawahar lal Nehru
C) Vinoba bhave
D) Mahatma Gandhi

Answer: D

8. Sabarmati ashram, established by Mahatma Gandhi, during the course of India’s independence movement is located on the outskirt of?
A) Gandhinagar
B) Ahmedabad
C) Rajkot
D) Wardha

Answer: B

9. Who of the following suggested the winding up of the Indian national congress after attained freedom?
A) C. Rajagopalachari
B) Acharya J.B.Kripalani
C) Mahatma Gandhi
D) Jai prakash narayan

Answer: C

Indian History MCQ's For SSC CHSL

10. Gandhiji  took up dandi march as a civil disobedience movement on?
A) 31st December, 1929
B) 26th January, 1930
C) 12th march, 1930
D) 6th April, 1930

Answer: C


11. Who was the first person to observe individual Satyagraha?
A) Vinoba bhave
B) Mahatma Gandhi
C) Vallabh bhai patel
D) Govind ballabh pant


Answer: A

12. Which of the following acts was described by jawahar lal Nehru as new charter of slavery?
A) Government of India act, 1919
B) Government of India act, 1935
C) Regulating act of 1773
D) Pitt’s India act of 1784

Answer: B

13. Who wrote unhappy India?
A) Bal gangadhar tilak
B) Lala lajpat rai
C) Surendranath Banerjee
D) Dadhabhai  naoroji

Answer: B

14. The Indian national congress observed Independence Day for the first time on 26th January in?
A) 1920
B) 1925
C) 1930
D) 1947

Answer: C

15. When did cabinet mission arrive in India?
A) 1942
B) 1945
C) 1946
D) 1947

Answer: C

Related Articles for Indian History for Competitive Exams






Indian History Quiz Questions for SSC CHSL Previous year Examinations Indian History Quiz Questions for SSC CHSL Previous year Examinations Reviewed by SSC IBPS on 16:25:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.