Geography Questions and Answers for Competitive Exams Quizzes Study Notes

Geography Questions and Answers for Competitive Exams: Indian Geography is an important topic of all competitive exams conducted by state and Central Government Exams. This post having objective questions with answers on Indian Geography will help the candidates appearing various competitive exams like UPSC Civil Services Exam, APPSC, TSPSC, SSC, Railway, Group -1, Group -2, Group -3 Exams. There are more than 1200 multiple choice questions on Indian Geography in this PDF. These questions will cover all aspects of Indian Geography. It also includes questions from previous question papers of various competitive exams conducted in India.


Geography questions and answers for competitive exams

Geography Questions and Answers for Competitive Exams

1. __________ is India’s first experimental, geostationary satellite.
A.  APPLE
B. Bhaskara-II
C. SROSS-III
D. INSAT-4A
Answer: A

2. India’s first fast breeder neutron reactor is called
A. DHRUV
B. APSARA
C. CIRCUS
D. KAMINI
Answer: D

3. Where is the International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI. located?
A. Bengaluru
B. Hyderabad
C. Coimbatore
D. Machilipatnam
Answer: B

4. Asthenosphere is
A. Solid
B. Liquid
C. Molten
D. Partially molten
Answer: D

5. Which of the following is a current?
A. Kuroshio
B. Benguela
C. Brazil
D. Gulf stream
Answer: B


6. Which one of th following is not part of north Atlantic ocean current system?
A. Irminger current
B. Labrador current
C. Brazilian current
D. Canarie current
Answer: C

7. The humidity of air measured in percentage is called?
A. Absolute humidity
B. Specific humidity
C. Relative humidity
D. All of the above
Answer: C

8. Which of the following does not affect visibility on the ground?
A. Mist
B. Fog
C. Haze
D. Dew
Answer: D

9. Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders the above statement best describes which of the following regions?
A. African savannah
B. Central asian steppe
C.  North American prairie
D. Siberian tundra
Answer: D

10. Which term is used to describe the amount of water vapour that exists in a gaseous mixture of air and water vapors?
A. Absolute humidity
B. Specific humidity
C. Dynamic humidity
D. Relative humidity
Answer: D




Geography Questions and Answers for Competitive Exams Quizzes Study Notes Geography Questions and Answers for Competitive Exams Quizzes Study Notes Reviewed by SSC-IBPS on 21:28:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.