Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF

Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF: Hi Friends are looking for Direct and Indirect Speech questions with answers useful for the SSC CGL, SSC CHSL and all Other Competitive Exams. In this post we give the 10 examples with answers given below. The all question are asked in the previous year SSC Examination. From today onwards out team provide daily exercise helpful for all competitive exams.

Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF

Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF

1. She said to the girl, “Did you do this?”
A. She asked the girl that she did that
B. She asked the girl if she did that
C. She asked the girl if she had done that
D. She told the girl that she had done that

Answer: C

2.  “Do you want balloons?” he said to the child.
A. He asked the child if it wanted balloons
B. He asked the child whether it had wanted balloons
C. He asked the child did it want balloons
D. He asked the child if it would want balloons

Answer: A

3. She said, “How ugly I look in this dress!”
A. She said that how ugly she was looking in that dress
B. She exclaimed how ugly she looked in this dress
C. She expressed how ugly she looked in that dress
D. She exclaimed that she looked very ugly in that dress

Answer: D

4. She said, “You can leave the books here.”
A. She said that they can leave the books there
B. She said that they could leave the books there
C. She said that they can leave the books here
D. She said that they could leave the books here

Answer: B

5. My friend said, “I am leaving today”
A. My friend said that he is leaving today
B. My friend said that he was leaving today
C. My friend said that he leaves today
D. My friend said that he was leaving that day
Answer: D


6. Mukta said to- Puneer, “My mother is a good cook”
A. Mukta told Puneer that her mother was a good cook
B. Mukta told Puneer that my mother was a good cook
C. Mukta told Puneer that he mother is a good cook
D. Mukta asked Puneer that her mother is a good cook.

Answer: A

7. The commander said to the army, “March forward”.
A. The commander asked the army march forward
B. The commander ordered the army to march forward
C. The commander requested the army to go forward
D. The army requested the commander to march

Answer: B


8. He promised, “I will do it tomorrow.”
A. He promised that he will do it tomorrow
B. He promised that he will do it the next day
C. He promised that he would do it tomorrow
D. He promised that he would do it the next day

Answer: D

9. Geeta said, “I did not do this deliberately.”
A. Geeta said that I had not done that deliberately
B. Geeta said that she had not done that deliberately
C. Geeta said that she has not done this deliberately
D. Geeta said that I have not done this deliberately

Answer: B

10. She exclaimed, “I’m afraid we are rather late !”
A. She exclaimed that they were frightned of being late
B. She exclaimed that she was afraid that they were rather late
C. She shouted that they were scared that they would be late
D. She screamed that she was worried that they would all be late

Answer: B

Most Useful English Article for Competitive Exams


Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF Direct and indirect speech exercises for SSC Exams PDF Reviewed by ssc ibps on 19:57:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.