Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice PDF Download

Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice: Hi viewers welcome to our web portal. In this post we are sharing the Basic Computer Fundamental Questions with answers useful for the all the government exams. Now a day any competitive exam computer knowledge is one of the important topic in written test/ computer based test.  These questions are asked in different examination like as IBPS, SBI, SSC, Railway and Other Exams.

Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice



1. The arithmetic/logic unit performs the following actions?
A) Checks data for accuracy
B) Does calculations using addition, subtraction, multiplication, and division
C) Does logical comparisons, such as equal to, greater than, less than
D) Does both calculations and logical comparisons
E) None of these

Answer: D

2. The computer’s processor consists of the following parts
A) CPU and main memory
B) Hard disk and floppy drive
C) Main memory and storage
D) Operating system and applications
E) Control unit and ALU

Answer: E

3. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)………
A) Microchip
B) Macro chip
C) Microprocessor
D) Calculator
E) Software

Answer: A

4. Main memory works in conjunction with…………
A) Special function cards
B) RAM
C) CPU
D) Intel
E) All of these

Answer: C

5. The main job of a CPU is to ……….
A) Carry out program instructions
B) Store data/information for future use
C) Process data and information
D) Both (a) and (c)
E) None of these

Answer: D

6. When speaking of computer input and output, input refers to ………….
A) Any data processing that occurs from new data input into the computer
B) Retrieval of data or information that has been input into the computer
C) Data or information that has been entered into the computer
D) The transmission of data that has been input into the computer
E) Both (c) and (d) above

Answer: E


7. All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the ………
A) System board
B) Central control unit
C) Central processing unit
D) Mother board
E) Memory

Answer: C

8. The primary goal of a computer is to turn data into ……
A) Ideas
B) Suggestions
C) Information
D) Reports
E) Pictures

Answer: C

9. Arithmetic operations ………….
A) Involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
B) Sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or decending order
C) Use conditions with operators such as AND, OR and NOT
D) Include addition, subtraction, multiplication, and division
E) None of these

Answer: D

10. Once information is input into a computer it becomes ………
A) Objects
B) Data
C) Ideas
D) Facts
E) None of these

Answer: B

11. Computer …………..is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system___
A) Input
B) Output
C) Data
D) Circuitry
E) None of these

Answer: A

12. A computer portable and easy to carry by travelers is ?
A) Super computer
B) Laptop
C) Mini computer
D) File servers
E) None of these

Answer: B

13. The powerful computer is?
A) Super computer
B) Micro computer
C) Mini computer
D) All of these
E) None of these

Answer: A


14. PARAM was developed by?
A) C-DAC
B) IIT Kanpur
C) BARC
D) IIT DELHI
E) None of these

Answer: A

15. Which of following refers to the fastest, biggest and most expansive computer?
A) Personal computer
B) Super computer
C) Laptop
D) Note book
E) None of these

Answer: B

Related Posts for Computer Knowledge Questions with Answers




Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice PDF Download Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice PDF Download Reviewed by SSC IBPS on 21:03:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.