Previous Year Indian Polity Questions Asked in the SSC JE and CHSL Exams

Previous Year Indian Polity Questions: Hi friends are you looking for the Indian History Previous years asked questions the Exams SSC Junior Engineer and Combined Higher Secondary Level Exams. Below we give the Previous Year Asked Question in the Polity Subject. Given all bits are asked in the last year exams in the SSC junior Engineer Exams.

Previous Year Indian Polity Questions Asked in the SSC JE

Previous Year Indian Polity Questions

1. The Indian parliament consists of?
A) Lok Sabha only
B) Lok Sabha and the president
C) Rajya Sabha and lok Sabha
D) The president, rajya Sabha and lok Sabha
Answer: D

2. Economic survey is presented in parliament every year?
A) Before the presentation of budget for the coming year
B) After the presentation of budget for the coming year
C) After the presentation of finance bill
D) And has no relation with the presentation of budget?
Answer: A

3. Who will decide the office of profit?
A) President and governor
B) Union parliament
C) Supreme Court
D) Union public service commission
Answer: B

4. Which one of the following bills must be passed by each house of the Indian parliament separately by special majority?
A) Ordinary bill
B) Money bill
C) Finance bill
D) Constitutional amendment bill
Answer: D

5. Which one of the following has the power to initiate the motion of impeachment of the president of India?
A) Both the houses of the parliament
B) Lok Sabha
C) Rajya Sabha
D) Speaker of the lok Sabha
Answer: A


6. Which of these is NOT included as a fundamental right in the Indian constitution?
A) Right to freedom to speech
B) Right to equality before law
C) Right to constitutional remedies
D) Right to equal wages for equal work  
Answer: D

7. Which of the following can a court issue for enforcement of fundamental rights?
A) A decree
B) An ordinance
C) A writ
D) A notification
Answer: C

8. Poling out which from the following is NOT a right enumerated in the constitution of india but has been articulated by the supreme court to be a fundamental right?
A) Right to privacy
B) Equality before law
C) Abolition of untouchability
D) Right to form association or union
Answer: A

9.  Which of the following writs/orders of the high court/ Supreme Court is brought to get an order of an authority quashed?
A) Mandamus
B) Certiorari
C) Quo warrantor
D) Habeas corpus
Answer: C


10.  Point out which from the following is NOT a right enumerated in the constitution of india but has been articulated by the supreme court to be a fundamental right?
A) Right to life
B) Equality of opportunity in matters of public employment
C) Protection of personal liberty
D) Right to permanent housing
Answer: D





Previous Year Indian Polity Questions Asked in the SSC JE and CHSL Exams Previous Year Indian Polity Questions Asked in the SSC JE and CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:28:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.