Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF 100+ History Asked Questions In SSC

Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF: Hi viewers in this post we are giving the previous year Indian History Question with answers asked in the different competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL, Railway, NTPC, SSC Junior Engineer, Multi-Tasking System, LDC Clerk, and Staff Selection Commission CPO Exams. Below we give the 100+ most important previous years given bits with answers. Below the 100 question in every government and private examination 3-5 questions coming from below quizzes.


Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF

Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF

1. Who were directly related to the poona pact of 1932?
A) Indian women
B) Indian labor class
C) Indian farmers
D) Indian depressed classes
Answer: D

2. Who is the author of the autobiography the Indian must get out quick who said it?
A) Stafford cripps
B) Lord pet wick Lawrence
C) Lord Wavell
D) A.V.Alexander
Answer: C

3. Who was nominated president of the Indian national congress after the resignation of subhash Chandra bose?
A) Abul kalam azad
B) Rajenda Prasad
C) Pattabhi sitaramaiyya
D) Vallabhbhai patel
Answer: B

4. Who was the nationalist leader to be elected as speaker of central legislative assembly in 1925?
A) Motilal Nehru
B) Vitthalibhai patel
C) Vallabhai patel
D) C.R.Das
Answer: B

5. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was?
A) Non-co-operation movement
B) Salt movement
C) Quit india movement
D) Indigo movement
Answer: A

6. Who had founded the independent league?
A) Moti lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Ras behari bose
D) Lala lajpat rai
Answer: A

7. During india’s stuggle for independence who was the first to start satyagraha?
A) Sardar patel
B) Jawahar lal Nehru
C) Vinoba bhave
D) Mahatma Gandhi
Answer: D

8. Sabarmati ashram, established by mahatma Gandhi, during the course of india’s independence movement is located on the outskirt of?
A) Gandhinagar
B) Ahmedabad
C) Rajkot
D) Wardha
Answer: B

9. Who of the following suggested the winding up of the Indian national congress after attained freedom?
A) C.Rajagopalachari
B) Acharya J.B.Kripalani
C) Mahatma Gandhi
D) Jai prakash narayan
Answer: C

10. Gandhiji took up dandi march as a civil disobedience movement on?
A) 31st December,1929
B) 26th January,1930
C) 12th march,1930
D) 6th april,1930
Answer: C


11. Who was the first person to observe individual satyagraha?
A) Vinoba bhave
B) Mahatma Gandhi
C) Vallabh bhai patel
D) Govind ballabh pant
Answer: A

12. Which of the following acts was described by jawahar lal Nehru as new charter of slavery?
A) Government of india act,1919
B) Government of inida act, 1935
C) Regulating act of 1773
D) Pitt’s india act of 1784
Answer: B

13. Who wrote unhappy India?
A) Bal gangadhar tilak
B) Lala lajpat rai
C) Surendranath banerjee
D) Dadhabhai  naoroji
Answer: B

14. The Indian national congress observed Independence Day for the first time on 26th January in?
A) 1920
B) 1925
C) 1930
D) 1947
Answer: C

15. When did cabinet mission arrive in India?
A) 1942
B) 1945
C) 1946
D) 1947
Answer: C

16. Who among the following was NOT a signatory to the historic poona pact of 1932?
A) B.R.Ambedkar
B) Madan mohan malviya
C) C.Rajagopalachari
D) M.K.Gandhi
Answer: C

17. Who was the first governor general of independent India?
A) C.Rajagopalachari
B) Waren hastings
C) Lord Dalhousie
D) Lord mountbatten
Answer: D

18. When was the non-co-operation movement suspended?
A) 1940
B) 1932
C) 1922
D) 1920
Answer: C

19. Jammu and Kashmir became an integral part of India on?
A) 26th October,1947
B) 26th October,1948
C) 26th November,1948
D) None of these
Answer: A

20. Who was the commander-in-chief of INA before Subhas Chandra Bose?
A) Giani pritan singh
B) Capt. Mohan singh
C) Major fuzihara
D) Capt. Suraj mal
Answer: B


21. The whole dispute between subhash Chandra bose and right wing, after the tripuri session of congress centred round  to the question of?
A) Formation of congress working committee
B) Policy towards princely states
C) Attitude towards central government
D) Double membership of congress socialist party members
Answer: A

22. Gandhi champ ran movement was for?
A) The security of rights of harijans
B) Civil disobedience movement
C) Maintaining the unity of hindu society
D) Solving the problem of indigo workers
Answer: D

23. The goal of the Lahore congress (1929) was?
A) Self-government for India
B) Federal government for India
C) Complete independence for India
D) Local self-government for India
Answer: C

24. The Muslim league first gave the call for a separate state of Pakistan in?
A) 1939
B) 1940
C) 1941
D) 1942
Answer: B

25. Who was the first Indian woman to preside over the Indian national congress?
A) Saorjini naidu
B) Padmaja naidu
C) Annie besant
D) Pritiata waddekar
Answer: A

SSC CHSL Tier 1 Previous year Asked Questions

26. Montague-Chelmsford reforms provided for?
A) Diarchy
B) Provincial autonomy
C) Partial independence
D) Separate communal electorate
Answer: A

27. Who founded all India harijan sangha?
A) B.R.Ambedkar
B) Mahatma Gandhi
C) Jai prakash narayan
D) Raj narayan
Answer: B

28. Aim of the swarajya party was to?
A) Agitate for total freedom
B) Boycott the congress moves
C) Enter the legislature and wreck the government from within
D) Resort to extremism
Answer: C

29. Who gave the slogan jai hind?
A) M.K.Gandhi
B) J.L.Nehru
C) S.C.Bose
D) B.G.Tilak
Answer: C

30. When was non-co-operation movement called off?
A) 12th February,1922
B) 20th February,1922
C) 19th February,1922
D) 28th February,1922
Answer: C


31. Who was the first person to establish an independent Indian army outside India?
A) M.N.Roy
B) Lala hardayal
C) Ras bihiri bose
D) Subhash Chandra bose
Answer: C

32. Who accompanied bhagat Singh to bomb at the central legislature assembly in Delhi?
A) Chandra sekhar azad
B) Bagha jatin
C) Batukeswar dutta
D) Paramanand
Answer: C

33. The Rowlett act was passed in the year?
A) 1916
B) 1918
C) 1919
D) 1921
Answer: C

34. Where did the tebhaga movement occur in 1946?
A) Bhiar
B) Punjab
C) Gujarat
D) Bengal
Answer: D

35. Who handed over the charge of India national army to netaji Subhas Chandra Bose?
A) Ras bihari bose
B) Mohan singh
C) Hardayal
D) Mahendra pratap
Answer: A

36. In which year was the swarajya party established?
A) 1923
B) 1925
C) 1930
D) 1941
Answer: A

37. Who was known as the frontier Gandhi (simanta Gandhi)?
A) Abdul gaffer khan
B) Mahatma Gandhi
C) Shaukat ali
D) Mohammad ali Jinnah
Answer: A

38. When was the azad hind fauj formed?
A) 1st October,1939
B) 10th august ,1940
C) 11th may,1941
D) 1st September,1942
Answer: D

39. Who was called the iron man of India?
A) Sardar ballabhabahi patel
B) Surendranath bannerjee
C) Bipin Chandra pal
D) Lala lajpat rai
Answer: A

40. Which one of the following is NOT a feature of the government of India act of 1935?
A) Diarchy at the center as well as in the provinces
B) A bicameral legislature
C) Provincial autonomy
D) An all india federation
Answer: A


41. The Indian national army (INA) came into existence in 1943 in?
A) Japan
B) Then Burma
C) Singapore
D) Then Malaya
Answer: C

42. After returning from South Africa gandhiji launched his first successful Satyagraha in?
A) Chauri-chaura
B) Dandi
C) Camparan
D) Bardoli
Answer: C

43. At the time of partition of india, which one of the following provinces of british india came forward with a plant for a united and independent existence?
A) Punjab
B) Assam
C) Bengal
D) Bihar
Answer: A

44. The Balkan plan for fragmentation of India was the brain child of?
A) W.Churchil
B) M.A.Jinnah
C) Lord mountbatten
D) V.P.Menon
Answer: C

45. Who among the following  leaders proposed to adopt complete independence as the goal of the congress in the Ahmedabad session of 1920?
A) Abdul kalam azad
B) Hasarat mohani
C) Jawahar lal Nehru
D) Mohandas karamchand Gandhi
Answer: B

Previous year Indian History Bits

46. Which one of the following was a journal brought out by abul kalam azad?
A) Al-Hilal
B) Comrade
C) The Indian sociologist
D) Zamindar
Answer: A

47. Who of the following prime ministers sent Cripps mission to India?
A) Ramsay macdonal
B) Stanely Baldwin
C) Neville chamberlain
D) Winston Churchill
Answer:  D

48. During the Indian freedom struggle, why did Rowlett act arouse popular indignation?
A) It curtailed the freedom of religion
B) It suppressed the Indian traditional education
C) It authorized the government to imprison people without trial
D) It curbed the trade-union activities
Answer: C

49. In the individual Satyagraha vinoba bhave was chosen as the first satyagrahi. Who was the second?
A) Dr.rajendra Prasad
B) Pandit jawahar lal Nehru
C) C.Rajagopalachari
D) Sardar vallbhabhai patel
Answer: B

50. Who among the following were official congress negotiators with Cripps mission?
A) Mahatma Gandhi and sardar patel
B) Acharya J.B.Kripalani and C.Rajagopalachari
C) Pandit Nehru and maulana abul kalam azad
D) Dr.rajendra Prasad and rafi ahmed kidwai
Answer: C


51. The Rowlett act aimed at?
A) Compulsory economic support to war efforts
B) Imprisonment without trial and summary procedures for trial
C) Imposition of restrictions on freedom of the press
D) Suppression of the khilafat movement
Answer: B

52. In which of art did jamini Roy make his name?
A) Sculpture
B) Music
C) Painting
D) Drama
Answer: C

53. Which among the following is NOT a work of rabindra nath Tagore?
A) Chitra
B) Kapal kundala
C) The court dancer
D) Chitrangada
Answer: B

54. Who was the architect of north and south blocks of the central secretariat in Delhi?
A) Sir Edward lutyens
B) Herbert backers
C) Robert tor tussel
D) Antonin Raymond
Answer: B

55. Who form the following leaders was NOT assassinated?
A) Mahatma Gandhi
B) Liaqat ali khan
C) Muhammad ali Jinnah
D) Lord mountbatten
Answer: C

56. Who painted the masterpiece hasma damyanti?
A) Ajolie ela menon
B) Abanindranath tagore
C) Amrita shergil
D) Raja ravi varma
Answer: D

57. The immortal national song bande mataran has been written by?
A) Rabindranath tagore
B) Sharat Chandra Chattopadhyay
C) Bankin Chandra Chatargi
D) Surendranath bandopadhyaya
Answer: C

58. Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian civil service (ICS) through an open competitive examination?
A) William Bentick
B) Dalhousie
C) Mayo
D) Ripon
Answer: B

59. High courts were established in Calcutta, Bombay and madras is?
A) 1935
B) 1919
C) 1892
D) 1865
Answer: D

60. When did the British make English the medium of instruction (education) in India?
A) 1813
B) 1833
C) 1835
D) 1844
Answer: C


61. Who among the following was thrice elected president of the Indian national congress?
A) Gopal Krishna gokhle
B) Bipin chandra pal
C) Lala lajpat rai
D) Aurobindo Ghosh
Answer: A

62. Where was the first session of Indian national congress held?
A) Calcutta
B) Bombay
C) Ahmedabad
D) Allahabad
Answer: B

63. Indian national congress was founded by?
A) Womesh chandra banerjee
B) Michal hume
C) All on octavian hume
D) Mahatma gandhi
Answer: C

64. Who was the founder of the Indian association?
A) Dada Bhai Nairobi
B) Bal ganadahar tilak
C) A.O.Hume
D) Surendranath Banerjee
Answer: D

65. The second session of Indian national congress was president over by?
A) Ganesh agarkar
B) Surendranath banerjee
C) Dadabhai naoraji
D) Pheroz shah mehta
Answer: C

Indian History Study Notes PDF links Download

66. The partition of bengal came into effect on?
A) 15th august, 1905
B) 15th september, 1905
C) 15th october, 1905
D) 15th november, 1905
Answer: C

67. Who among the following was NOT known as a moderate in the national movement?
A) Bal gangadhar tilak
B) Dadabhai naooroji
C) M.G.Ranade
D) Gopal krishna gokhle
Answer: A

68. Which of the following papers was essentially the mouthpiece of the policies of liberals?
A) New india
B) Leader
C) Young india
D) Free press journal
Answer: B

69. The method of moderate leaders of the congress was?
A) Non co-operation
B) Constitutional legitations
C) Passive resistance
D) Civil disobedience
Answer: B

70. The most important organization of the pre-congress nationalist organizations was the?
A) Bengal british india society
B) East india association
C) Young bengal association
D) Indian association of calcutta
Answer: D


71. Who said, the congress is tottering to its fall and one of my greatest ambition while in india is to assist it to a peaceful demise?
A) Georage hamilton
B) Lord curzon
C) Lord dufferin
D) Lord minto
Answer: B

72. Who of the following was the first Muslim president of Indian national congress?
A) Badaruddin tayabji
B) Abul kalam azad
C) Rafi ahmed kidwai
D) M.A.Ansari
Answer: A

73. Who is the exponent of the theory of economic drain of India during the British rule?
A) Dadabhai naoroji
B) M.N.Roy
C) Jai prakash narayan
D) Ram manohar lohiya
Answer: A

74. The first Indian to contest an election to the British House of Commons was?
A) Dadabhai naoroji
B) Gopal krishna gokhle
C) Pheroz shah mehta
D) W.C.Bannerjee
Answer: A

75. The president of the Indian national congress in 1885 was?
A) George yule
B) Dadabhai naoroji
C) W.C.Bannerji
D) W.Wedderburn
Answer: C

76. Who among the following was NOT present in the founding session of Indian national congress?
A) Dadabhai naoroji
B) G.Subramaniya lyer
C) Justice ranade
D) Surendranath bannerjee
Answer: D

77. Who was the first Indian to become member of the British parliament?
A) Badruddin tyabji
B) W.C.Bannerjee
C) D.N.Wacha
D) Dadabhai naoroji
Answer: D

78. In which year the Indian national congress was established?
A) 1888
B) 1887
C) 1886
D) 1885
Answer: D

79. Who was the viceroy of India at the time of the formation of the Indian national congress?
A) Curzon
B) Canning
C) Lawrence
D) Duffer in
Answer: D

80. Who wanted Indian national congress to be a safety valve?
A) A.O.Hume
B) Lord lytton
C) W.C.Bannerjee
D) Surendranath bannerjee
Answer: A


81. Who among the following was NOT a moderate?
A) Bipin chandra pal
B) Feroz shah mehta
C) Surendranath bannerjee
D) Gopal krishna gokhle
Answer: A

82. When was founded the Indian association?
A) 1876
B) 1884
C) 1887
D) 1890
Answer: A

83. Who was called grand old man of India?
A) Dadabhai naoroji
B) Jamshedji tata
C) Surendranath bannerjee
D) C.Rajagopalachari
Answer: A

84. Who among the following, rejected the title of knight hood and refused to accept a positon in the council of the secretary of state for India?
A) Motilal nehru
B) M.G.Ranade
C) G.K.Gokhle
D) B.G.Tilak
Answer: C

85. Maulana abul kalam azad started an urdu weekly, the A1-Hilal in 1912 but on its being banned by the government, he founded the A1-balagh in?
A) 1913
B) 1914
C) 1915
D) 1916
Answer: A

History Bits Asked in the All Competitive Examination

86. Who was the first woman president of Indian national congress?
A) Sarojini naidu
B) Sucheta kripalani
C) Rajkumari amrit kaur
D) Annie besant
Answer: D

87. In which session of the Indian national congress did the historic union of congress and Muslim league take place?
A) Surat
B) Bombay
C) Calcutta
D) Lucknow
Answer: D

88. Who was the founder-editor of the famous newspaper kasseri during the national struggle?
A) Mahatma gandhi
B) Jawaharlal nehru
C) Lokmanya tilak
D) Muhammad iqbal
Answer: C

89. The split between the extremists and moderates came up in the open at the surat congress session in the year?
A) 1905
B) 1906
C) 1907
D) 1910
Answer: C

90. All India Muslim leagues were formed at?
A) Lahore
B) Aligarh
C) Lucknow
D) Dhaka
Answer: D


91. Where and when was the grader party founded?
A) America, 1913
B) England, 1917
C) Denmark, 1921
D) Scottland, 1925
Answer: A

92. The silk letter conspiracy (1916) was organized by?
A) Maulana obeidullah sindhi and maulana barakatullah
B) Maulana abdul bari and maulana Muhammad ali
C) Maulana abul kalam and maulana Mahmud hasan
D) Raja mahendra pratap and jon henting
Answer: C

93. What was kamagata maru?
A) A political party based in Taiwan
B) Peasant communist leader of china
C) A naval ship on voyage to Canada
D) A Chinese village where mao tse tung began his long march
Answer: C

94. Where were the ghadar revolutionaries, who become during the outbreak of the world war I based?
A) North America
B) South America
C) Central America
D) West America
Answer: A

95. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of india national congress in series of articles entitled new lamps for old?
A) Aurobindo ghosh
B) R.C.Dutt
C) Syed ahmed khan
D) Vira raghavachari
Answer: A

96. In which of the following movements did mahatma Gandhi make the first use of hunger strikes as a weapon?
A) Ahmedabad strike, 1918
B) Rowlatt satyagraha, 1919
C) Non-co-operation movement , 1920-22
D) Bardoli satyagrah,1928
Answer: A

97. From where did acharya vioba bhave start the individual satyagraha in 1940?
A) Nadiad in gujrat
B) Paunar in Maharashtra
C) Adyar in tamil nadu
D) Guntur in Andhra Pradesh
Answer: B

98. Which one of the following writings is NOT related to mahatma Gandhi?
A) My experiments with truth
B) Harijan
C) Hind swaraj
D) The holy family
Answer: D

99. Moti lal Nehru and chitta ranjan (C.R) das were the founder-members of the?
A) Communist party of india
B) Forward bloc
C) Socialist-swarajist party
D) Swarajya party
Answer: D

100. Gandhi condseiderd khadi as a symbol of?
A) Abul kalam azad
B) Muhammad ali
C) Zakri hussain
D) Syed ahmed khan
Answer: A


Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF 100+ History Asked Questions In SSC Indian History Questions and Answers for Competitive Exams PDF 100+ History Asked Questions In SSC Reviewed by SSC-IBPS on 13:32:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.