General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams: HI Viewers are you searching for the frequently asked general knowledge questions in competitive exams conducted by the state and central government recruitment examinations. This post topic is GK Bits asked in the different examinations like as Railway, SSC CGL, SSC CHSL, NTPC, SSC CPO, and Staff Selection Commission JE Exams. All GK previous year asked bits in exams. Below we attached the links for the Important GK Questions for Competitive Exams PDF.

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

At Present Now a days every competitive exams General Knowledge is the Most Important Topic. In the GK questions asked in the many sub topics like as General Science, Indian History, Indian Geography, Polity, Economy, Current Affairs, and Some miscellaneous topics. Previous year General knowledge questions and answers for competitive exams pdf 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012.

General Knowledge Questions in Competitive Exams

Basically so many numbers of candidate’s are having a doughty which type of questions are asked in the competitive exams. Below we are given the some of the examples of frequently asked GK Questions in Competitive Exams.

1. Who influenced Mahadev Govind Ranade to establish Prarthana Samaj in Bombay?
A) Raja Ram Mohan Roy
B) Devendra Nath Tagore
C) Keshav Chandra Sen
D) Tek Chand Mitra
Answer: C

2. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?
A) Birbal
B) Bhagwan Das
C) Man Singh
D) Surjan Rai
Answer: A

3. The term green revolution has been used to indicate higher production through?
A) Creation of grasslands
B) Planting more trees
C) Creation of gardens in urban areas
D) Enhanced agricultural productivity per hectare
Answer: D

4. The national bank for agriculture and rural development (NABARD) was established in the year?
A) 1975
B) 1979
C) 1980
D) 1982
Answer: D

5. In case no party enjoys an absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the governor will go by:
A. the advice of former Chief Minister
B. the advice of the Prime Minister
C. the advice of the President
D. his own discretion
Answer: D

6. The Rajya Sabha is dissolved after
A. every 5 years
B. every 6 years
C. on the advice of the Prime Minister
D. None of the above
Answer: D

7. Bryophytes include?
A) Liverwort & fern
B) Moss & Fern
C) Liverwort & moss
D) None of these
Answer: C

8. Azolla is a?
A) Bryophytes
B) Algae
C) Fungi
D) Water from
Answer: D

9. The first governor general of India was appointed in?
A)    1757
B)    1789
C)    1848
D)    1857
Answer: B

10. First decisive military success of English east India company in India is marked by?
A)    Battle of Buxar
B)    Battle of Plassey
C)    Battle of Panipat
D)    Battle of Haldi Ghati
Answer: A

Best General Knowledge Study Notes for All Competitive Exams

History Study Notes
Indian Geography Study notes
Economy Study Notes For Competitive Exam
Indian Polity Study Notes
General Science Study notes
General Knowledge Study Notes




General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:17:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.