SSC CGL 2017 Economy Objective Multiple Choice Questions for Prelims Exams

Economy Objective Multiple Choice Questions: Hi friends Indian Economy Multiple Choice Questions with answers given in this post. Below given all 10 questions are asked in the previous year Staff Selection Commission CGL Prelims Exam.

Economy Objective Multiple Choice Questions with Answers


1. Which of the following is a Direct Tax?
A. Excise duty
B. Sales tax
C. Income tax
D. VAT
Answer: C

2.'Economic Planning' refers to?
A. The allocation of resources
B. The planning of manpower
C. The mobilization of both taxes and manpower
D. The mobilization of taxes
Answer: A

3. The Planning Commission of India as per Indian Constitution is?
A. An autonomous body
B. An executive body
C. An advisory body
D. A Government department
Answer: C

4. The main source of India's national income is?
A.  Agriculture
B. Industry
C. Forestry
D. None of the above
Answer: A

5. India changed over to the decimal system of coinage in the year?
A. April 1957
B. April 1960
C. April 1965
D. April 1972
Answer: A

6. Deficit financing leads to inflation in general, but it can be checked if?
A. Only aggregate demand is increased
B. Government expenditure leads to increase in the aggregate supply in ratio of aggregate demand
C. All the expenditure is denoted national debt payment only
D. All of the above
Answer: D

7. Depreciation means?
A. Closure of a plant due to labor trouble
B. Destruction of a plant in a fire accident
C. Loss of equipment over time due to wear and tear
D. Closure of a plant due to lock out
Answer: C

8. In the second phase of nationalization of commercial banks, how many banks were nationalized?
A. 4
B.6
C. 8
D.10
Answer: B

9. The Budget Deficit means?
A. Difference between revenue receipts and revenue expenditure

B. Fiscal deficit fewer interest payments
C. Difference between all the receipts and all the expenditure
D. The excess of total expenditure, including loans, net of lending over revenue receipts
Answer: C

10. Redistribution polices geared to reduce economic inequalities include?
 A. Land reforms
 B. Progressive tax policies
 C. Rural development policies
 D. All of the above
Answer: D


Read Also



General Knowledge Study Notes for SSC CGL  
SSC CGL 2017 Economy Objective Multiple Choice Questions for Prelims Exams SSC CGL 2017 Economy Objective Multiple Choice Questions for Prelims Exams Reviewed by Honey on 11:49:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.