Previous Year History questions asked in SSC CGL Exams

Previous Year History questions asked in SSC CGL Exams


1. Who among the following is known as Mother of Indian Revolutionaries?
A. Annie Besant
B. Sarojini Naidu
C. Madam Cama
D. Usha Mehta
Answer: C

2. The “Quit India Resolution” was drafted by __?
A. Sardar Vallabhbhai Patel
B. Jawahar Lal Nehru
C. Mahatma Gandhi
D. Acharya Narendra Deo
Answer: B

3. The Hindu Mahasabha was organized for the first time in 1914 at ___:
A. Haridwar
B. Allahabad
C. Varanasi
D. None of the above
Answer: A

4. Which party observed the “Black Day” on July 3, 1947 against Partition of India?
A. Indian National Congress
B. Forward Bloc
C. Hindu Mahasabha
D. Communist Party of India
Answer: C

5. Who was elected the President of Indian National Congress in the famous Tripuri Session of 1939 ?
A. Acharya Narendra Deo
B. Sarat Chandra Bose
C. Subhash Chandra Bose
D. Maulana Abul Kalam Azad
Answer: C

6. The statement “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived” was made by __?
A. S. N. Sen
B. R. C. Majumdar
C. S. B. Chaudhuri
D. V. D. Savarkar
Answer: A

7. The First President of Muslim League was __?
A. Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain
B. Mian Abdul Aziz
C. Hidayat Hussain Khan
D. Mohammad Ali Jinnah
Answer: A

8. The Two Nation Theory was propounded in which session of the Muslim League?
A. Lahore Session, 1940
B. Bombay Session, 1915
C. Delhi Session, 1918
D. Calcutta Session, 1917

Answer: A

9. The Treaty of Alinagar was signed in ___?
A. February 1756
B. September 1756
C. February 1757
D. April 1757
Answer:  C

10. During the company rule, the Hindu Widows Remarriage Act was drafted by__ ?
A. Lord Canning
B. Lord Dalhousie
C. Lord Hardinge
D. None of the above
Answer: B

Read More:



Previous Year History questions asked in SSC CGL Exams Previous Year History questions asked in SSC CGL Exams Reviewed by Honey on 20:13:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.