Physics Multiple Choice Questions For Competitive Exams

Physics Multiple Choice Questions For Competitive Exams

1. Which one of the following does TV remote control unit use to operate a TV set?
A) Light waves
B) Sound waves
C) Microwaves
D) Radio waves
Answer: D

2. Which one of the following statements is not correct?
A) the velocity of sound in air increases with the increases of temperature
B) The velocity of sound in air is independent of pressure
C) The velocity of sound in air decreases as the humidity increases
D) The velocity of sound in air is not affected by the change in amplitude and frequency
Answer: C    

3. The loudness of the sound depends upon?
A) Velocity
B) Pitch
C) Amplitude
D) Wavelength
Answer: C

4. Which of the following types are used by computed tomography employed for visualization of the internal structure of human body?
A) X-rays
B) Sound waves
C) Magnetic resonance
D) Radio-isotopes
Answer: A

5. Pitch is sensation which depends upon?
A) Frequency
B) Amplitude
C) Wavelength
D) Velocity
Answer: A

6. When light waves pass from air to glass, the variables affected are?
A) Wavelength, frequency and velocity
B) Velocity and Frequency
C) Wavelength and frequency
D) Wavelength and velocity
Answer: D

7. A particle is executing simple harmonic motion. Its total energy is proportional to its?
A) Displacement from equilibrium position
B) Frequency of oscillation
C) Square of amplitude of motion
D) Velocity at equilibrium position
Answer: C

8. A wave undergoes reflection from a rigid boundary. One of its characteristic parameters that changes is?
A) Frequency
B) Phase
C) Velocity
D) Wavelength
Answer: B

9. The quality of a musical note depends upon?
A) Its amplitude
B) Its frequency
C) The wave velocity
D) Its harmonic content
Answer: D

10. The audible frequency range of a human ear is?
A) 20 hertz to 200 hertz
B) 2 hertz to 20 hertz
C) 200 hertz to 2000 hertz
D) 20 hertz to 20000 hertz
Answer: D

Read More:




Physics Multiple Choice Questions For Competitive Exams Physics Multiple Choice Questions For Competitive Exams   Reviewed by Honey on 06:19:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.