Physics Bits for Competitive Exams SSCCGL CHSL Railway Exams

Physics Bits for Competitive Exams: Hi Friends here we providing the Physics Bits for Competitive Exams. Below we give the 10 most important objectives multiple choice questions with answers for the SSC CGL CHSL and Railway Exams.

Physics Bits for Competitive Exams


1. The waves used in sonography are?
A) Microwaves
B) Infra-red-waves
C) Sound waves
D) Ultrasonic waves
Answer: D

2. Which of these waves can be polarized?
A) Sound waves in air
B) Longitudinal waves on string
C) Transverse waves on a string
D) Light waves
Answer: D

3. Cosmic rays?
A) Are charged particles
B) Are uncharged particles
C) Can be charged as well as uncharged
D) None of the above
Answer: A

4. The sound has the frequency of 20Hz to 20000 Hz are?
A) Ultrasound
B) Infrasonic
C) Hypersonic
D) Audible sounds
Answer: D

5. According to the modern theory for nature of light the light has?
A) Wave nature only
B) Particle nature only
C) Both wave and particle (dual) nature
D) Neither particle nature nor wave nature
Answer: C

6. The velocity of light is maximum in?
A) Diamond
B) Water
C) Glass
D) Vacuum
Answer: D

7. In vacuum the speed of light depends upon?
A) Frequency
B) Wavelength
C) Velocity of the source of light
D) None of these
Answer: D

8. A ray of light traveling obliquely from denser to rarer medium?
A) Bends towards the normal
B) Bends away from the normal
C) Does deviate from its path
D) None of these
Answer: B

9. The laws of reflection are true for?
A) The plane mirror only
B) The concave mirror only
C) The convex mirror only
D) All reflecting surfaces

Answer: D

10. The laws of reflecting are true for?
A) The plane mirror only
B) The concave mirror only
C) The convex mirror only
D) All reflecting surfaces
Answer: D


Read More:



Polity Study Notes for All Competitive Exams
Physics Bits for Competitive Exams SSCCGL CHSL Railway Exams Physics Bits for Competitive Exams SSCCGL CHSL Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:10:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.