Indian Polity SSC CGL Previous year Asked Questions With Answers

Indian Polity SSC CGL Previous year Asked Questions: Hi friends here we discuss the Indian Polity CGL Tier 1 Prelims Examination Previous year asked bits with their answers. These bits are helpful for to analysis the type of questions are asked in the Combined Graduate Level Tier 1 Prelims Exams.   

Indian Polity SSC CGL Previous year Asked Questions

1. Who is competent to dissolve the Rajya Sabha?
A. The Chairman, Rajya Sabha
B. The President
C. The joint- Session of Parliament
D. None of The Above
Answer: D

2. Rajya Sabha enjoys more power than the Lok Sabha in the case of
A. Money bills
B. None- money bills
C. Setting up of new all India Services
D. Amendment of the Constitution
Answer: C

3. The tenure of the Rajya Sabha is
A. 2 years                     
B. 5 years
C. 6 years                    
D. Permanent
Answer: D

4. Which is the House where the Chair person is not the member of that House?
A. Rajya Sabha             
B. The Lok Sabha
C. Legislative Council    
D. Legislative Assembly
Answer: A

5. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
A. Morarji Desai
B. Vallabhbhai Patel
C. G. B. Pant
D. Devi Lal
Answer: B

6.  For which of the following bills, there is no constitutional provision for a joint sitting of both the houses of the Parliament to resolve a deadlock?
A. Ordinary Bill
B. Money bill
C. Constitution Amendment Bill
D. Both B and C
Answer: D

7. The area of a Lok Sabha constituency for the purpose of general election is determined by the:
A. Delimitation Commission
B. Election Commission of India
C. Census Commission
D. President
Answer:  A

8.    The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year –
A. 2010                          
B. 2015
C. 2021                           
D. 2026
Answer: D

9.    Which one of the following States has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha?
A. Bihar                          
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh      
D. Gujarat
Answer: C

10.  Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of –
A. One year                   
B. One month
C. Fourteen days    
D. Seven days
Answer: C


Read More:




Indian Polity SSC CGL Previous year Asked Questions With Answers Indian Polity SSC CGL Previous year Asked Questions With Answers Reviewed by SSC-IBPS on 17:42:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.