Indian Polity Quiz for SSC CGL Prelims SSC CHSL Railway Exams

Indian Polity Quiz For SSC CGL Prelims


1. In the Indian Constitution, the Right Equality is granted by five Articles. They Are?
(a) Article 13 to Article 17
(b) Article 14 to Article 18
(c) Article 15 to Article 19
(d) Article 16 to Article 20
Answer: B

2. The 44th Amendment to the Constitution of Indian removed the following right from the category of Fundamental Right?
(a) Freedom of speech
(b) Constitutional remedies
(c) Property
(d) Freedom of religion
Answer: C

3. The Word ‘Hindus’ in Article 25 of the Constitution of India does not include?
(a) Buddhists
(b) Jains
(c) Sikhs
(d) Parsees
Answer: D

4. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?
(a) Supreme Court
(b) Parliament
(c) Constitution
(d) President
Answer: A

5. Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 A providing Right to Education in the Constitution?
(a) 86th Amendment
(b) 87th Amendment
(c) 88th Amendment
(d) 89th Amendment
Answer: A

6. Which one of the following writs examines the functioning of Subordinate Courts?
(a) Quo Warrantor
(b) Mandamus
(c) Certiorari
(d) Habeas Corpus
Answer: C

7. Right to education to all children between the age of 6 to 14 year is-
(a) Included in the Directive Principle of State Policy
(b) A fundamental Right
(c) A Statutory Right
(d) None of the above
Answer: B

8. Which provision of the Fundamental Rights directly relates to the exploitation of children?
(a) Article 17
(b) Article 19
(c) Article 23
(d) Article 24
Answer: D


9. Which of the following is given the power to implement the Fundamental Right by the Constitution?
(a) All courts in India
(b) The Parliament
(c) the President
(d) The Supreme Court and High Courts
Answer: D

10. Part III of the Constitution of India relates to –
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of state policy
(c) Fundamental duties
(d) Citizenship India
Answer: A

Read More:




Indian Polity Quiz for SSC CGL Prelims SSC CHSL Railway Exams Indian Polity Quiz for SSC CGL Prelims SSC CHSL Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 19:56:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.