Indian History Questions for SSC CGL Prelims Exams Competitive Exams

Indian History Questions for SSC CGL Prelims


1. Who amongst the following sultans built the fifth storeys of qutub minar?
A) Qutubuddin aibak
B) Iltutmish
C) Firoz shah tughlaq
D) Sikandar lodi
Answer: C

2. Which one of the following rulers from central asia conquered north india in 1192?
A) Jalaluddin mangarni
B) Mahmud ghazanvi
C) Shihabuddin muhammad gori
D) Chingiz khan
Answer: C

3. Who of the following was the first woman ruler of medieval India?
A) Razia sultan
B) Chand bibi
C) Durgavati
D) Noorjahan
Answer: A

4. The city of jaunpur was founded in the memory of?
A) Ghiyasuddin tughlaq
B) Mohammd-bin-tughlaq
C) Firoz shah tughlaq
D) Akbar
Answer: C

5. Who among the following witnessed the reigh of seven sultans of delhi?
A) Amir khusarau
B) Shaikh nizamuddin auliya
C) Khwaja moinuddin chisti
D) None of these
Answer: A

6. Amir khusarau, the parrot of india, was born at?
A) Patiali
B) Patti
C) Patli
D) Patiala
Answer: A

7. The delhi sultan who wrote his memoir was?
A) Iltutmish
B) Balban
C) Alauddin khalji
D) Firoz tughlaq
Answer: D

8. The famous poet amir khusarau was associated with the court of?
A) Nawab asafuddaula
B) Alauddin khalji
C) Muhammad shah rangila
D) Qutubuddin aibak
Answer: B


9. Coins of which muslim ruler been image of devi lakshmi?
A) Muhammad gori
B) Alauddin khalji
C) Muhammad shah rangila
D) Qutubuddin aibak
Answer: A

10. Who established diwan-i-mustakharaj (Department of arrears)?
A) He proponded the theory of niyabat-i-khudai
B) He introduced the iqtadari system
C) He eliminated the power of turkan-i-chahalgani
D) He quelled the down the revolt of benagl
Answer: B

Read More:



Indian History Questions for SSC CGL Prelims Exams Competitive Exams Indian History Questions for SSC CGL Prelims Exams Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 20:21:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.