Indian History Questions for SSC CGL, SSC CHSL, CPO and Railway Exams

Indian History Questions for Competitive Exams: Hi Friends In this Post we are providing the Most Important Previous year asked in Staff Selection Commission Prelims (Tier 1) Written Test. Below given all 10 questions are previous years asked bits in different Examinations Conducted by the SSC Recruitment Board.

Indian History Questions for Competitive Exams

1. During whose viceroyship did the high court come into existence at the three presidentially cities of Calcutta, madras, and Bombay?
A) Waren hating
B) Lord Cornwallis
C) John Lawrence
D) Lord Dalhousie
Answer: C

2. Who gave the concept of sampoorna kranti) total revolution)?
A) Jai prakash narayan
B) Mahatma Gandhi
C) Karl marx
D) Lenin
Answer: A

3. Who is the author of the novel devdas?
A) Rabindranath tagore
B) Bankim Chandra cahttopadhyay
C) Shrat Chandra chattopadhyay
D) Munshi premchand
Answer: C

4. Which one among the following is regarded as the magna carta of India education?
A) Wood’s dispatch
B) Hunter commission
C) Sadler commission
D) Wardha scheme
Answer: A


5. Which one of the following viceroys of india utilized for the first time local self government as the basis of election?
A) Lord bentick                                                                                      
B) Lord Cornwallis
C) Lord ripon
D) Lord Lansdowne
Answer: C

6. Which one of the following is not correctly matched?
A) Anand math-bankim Chandra chatterjee
B) India wins freedom-surendra nath bannerjee
C) Poverty and un-british rule in india – dadabhai naoroji
D) Unhappy india-lala lajpal rai
Answer: B

7. The constitution of india was adopted by the constituent assembly on?
A)  Aug 15,1947
B) Jan 30, 1948
C) Nov26,1949
D) Jan.26,1950
Answer: C

8. The universities of Calcutta, madras and Bombay were founded in the year?
A) 1845
B) 1854
C) 1857
D) 1861
Answer: C

9. Who amongst the following is the author of the famous classical book a passage to India?
A) Mark twain
B) Nayantara sehgal
C) Nirad C.Choudhuri
D) E.M.Foster
Answer: D

10. Techers jday is celebrated on the birth day of?
A) Jawahar lal Nehru
B) S.Radha Krishna
C) Rajendra Prasad
D) Indira Gandhi
E) Mahatma Gandhi
Answer: B

Read Also:





Indian History Questions for SSC CGL, SSC CHSL, CPO and Railway Exams Indian History Questions for SSC CGL, SSC CHSL, CPO and Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 10:23:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.