Indian Polity Previous Year Asked Bits with Answers SSC CGL CHSL Exams

Indian Polity Previous Year Asked Bits with Answers

1. Which of the following committee recommended for according a constitutional position to the Panchayati Raj?
A) Bal Want Rai Mehta Committee
B) Ashok Mehta Committee
C) Rao committee
D) L.M.Singhvi committee
Answer: D

2. Functions to be assigned to Panchayats by 73rd amendment of the constitution are mentioned in?
A) Tenth Schedule
B) Eleventh Schedule
C) Twelfth Schedule
D) Thirteen schedule
Answer: B

3. Provisions regarding panchayats and municipalities were made in the Indian Constitution in which year?
A) 1991
B) 1993
C) 1995
D) 2000
Answer: B

4. When and where Panchayati Raj system in India was introduced?
A) July 5, 1957, Firozabad (U.P)
B) October 2, 1959, nagor (Rajasthan)
C) November 14, 1959, Ahmadabad (Gujarat)
D) December 3, 1960, Bhopal (M.P)
Answer: B

5. Panchayati Raj is organized at the?
A) Block level
B) Village, block, district and state level
C) Village, block and district level
D) Village and block level
Answer: C

6. The Panchayati Raj institution at the block level is known as?
A) Gram Panchayat
B) Panchayat Samiti
C) Zila Parishad
D) None of these
Answer: B

7. What is the middle unit in the three-tier panchayat raj system?
A) Gram Panchayat
B) Panchayat Samiti
C) Zila Parishad
D) Union board
Answer: B

8. If a panchayat is dissolved elections are to be held within?

A) One month
B) Three-month
C) Six month
D) One year
Answer: C

9. The first finance commission was constituted in?
A) 1950
B) 1951
C) 1952
D) 1954
Answer: B

10. Which agency acts as the coordinator between union government planning commission and state governments?
A) National integration council
B) Finance commission
C) National development council
D) Inter-state council
Answer: C

Read More



Indian Polity Previous Year Asked Bits with Answers SSC CGL CHSL Exams Indian Polity Previous Year Asked Bits with Answers SSC CGL CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 21:16:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.