Indian History General Knowledge Questions with Answers for SSC CGL Prelims

Indian History General Knowledge Questions with Answers: Hi friends in this post we discussing the Indian History Questions with solutions asked in the previous year Staff Selection Commission CGL Prelims and Mains Examinations.

Indian History General Knowledge Questions with Answers

1. Who of the following was a founder of the bharat naujawan sabha in 1926?
A) Lale lajpat rai
B) Sardar bhagat singh
C) Lala hardayal
D) Sohan singh bhakhna
Answer: B

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A) Partition of Bengal-1905
B) Foundation of muslim league-1906
C) Surat split-1907
D) Transfer of india’s capital from Calcutta-1909
Answer: D

3. Who among the following leaders dominated the lucknow pact in December, 1916?
A) Jawahar lal Nehru
B) Bal gangadhar tilak
C) Moti lal Nehru
D) Madan mohan malviya
Answer: B

4. Who of the following revolutionaries set up[ the united india house in the USA?
A) Ramnath puri and vir savarkar
B) Taraknath das and G.D. kumar
C) Lala hardayal and bhagat singh
D) Harnam singh and bhagwan sing
Answer: B

5. Which of the following leaders presided over the congress session at Calcutta in 1906?
A) Bal gangadhar tilak
B) Gopal Krishna gokhle
C) Udham singh
D) Gopal Krishna gokhle
Answer: D

6. Who gave the inquilab zindabad slogan?
A) Iqbal
B) M.K.Gandhi
C) Bhagat singh
D) S.C.Bose
Answer: C

7. Which one of the following leaders belonged to the extremist wing of the congress?
A) Aurobindo ghosh
B) Dadabhai naoroji
C) G.K.Gokhlen
D) S.N.Banerjee
Answer: A

8. Who said swaraj is my birthright and I will have it?

A) Mahatma Gandhi
B) Bipin Chandra pal
C) Gopal Krishna gokhle
D) Bal gangadhar tilak
Answer: D

9. The muslim deputation (under the leadership of aga khan) meets lord minto in 1906 at shimla and pleaded for?
A) Separate electorate for muslims
B) A composite electrorate
C) Higher representation to the hindus
D) Special representation to muslim by nomination
Answer: A

10. The anushilan samiti was?
A) Dedicated to the upliftment of women
B) Promoting widow remarriage
C) Interested in labour welfare
D) A revolutionary organization
Answer: D


Read More:




Indian History General Knowledge Questions with Answers for SSC CGL Prelims Indian History General Knowledge Questions with Answers for SSC CGL Prelims Reviewed by Honey on 12:17:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.