Indian Geography Questions for SSC CGL CHSL Railway And Other Competitive Exams

Indian Geography Questions for SSC CGL: Hi friends in this post we are providing the Indian Geography questions with answers asked in the previous year CGL and CHSL Exams. Practice number of times these questions candidate can analysis which type of the bits are asked in the prelims or written exams. 


Indian Geography Questions for SSC CGL

1. The Girnar Hills are situated in which of the following States?
A. Gujarat
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra
Answer: A

2. the oldest oil field in India is the ____ field, in ____
A. Anleshwar, Gujarat
B. Bombay High, Maharashtra
C. Nawagam, Gujarat
D. Digboi, Assam
Answer: D

3. What is the principal reason for the dense population in North-West Europe and North-East America?
A. Growth of manufacturing industries.
B. Advancement of agriculture
C. Both (1) and (2)
D. None of these
Answer: A

4. The India's highest annual rainfall is reported at?
A. Namchi, Sikkim
B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya
D. Chamba, Himachal Pradesh
Answer: C

5. Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarovar Lake in the Great Himalayas. These rivers are
A. Indus, Jhelum and Sutlej
B. Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Jhelum, Sutlej, and Yamuna
Answer: C

6. Large number of fish are found on the western coast of the deserts In the tropical region This is because
A. The hot-dry climate is more suitable for fish
B. Upwelling of cold waters from the bottom of the sea provide abundant food for fish
C. Fish in large numbers come up from the sea bottom
D. Clear sunshine attracts fish in large numbers
Answer: B

7. The oldest rocks in India are reported from
A. Dharwar region, Karnataka
B. Aravalli range, Rajasthan
C. Vindhyan range, Madhya Pradesh
D. Siwalik Range, Punjab
Answer: A

8. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
A. Cauvery
B. Godavari
C. Krishna
D. Mahanadi
Answer: D


9. The zonal soil type of peninsular India belongs to
A. red soils
B. yellow soils
C. black soils
D. older alluvium
Answer: A

10. The watershed between India and Myanmar is formed by
A. the Naga Hills
B. the Garo hills
C. Khasi Hills
D. the Jaintia Hills
Answer: A

More Related Article For Competitive Exams







Indian Geography Questions for SSC CGL CHSL Railway And Other Competitive Exams Indian Geography Questions for SSC CGL CHSL Railway And Other Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 10:36:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.