Indian Economy Quizzes For SSC CGL CHSL And Railway Exams

Indian Economy Quizzes For SSC CGL

1. States earn maximum revenue through
A. land revenue
B. custom revenue
C. commercial taxes
D. excise duties on intoxicants
Answer: C

2. The first wholly Indian Bank was set up in
A.1794
B.1894
C.1896
D.1902
Answer: B

3. In India, the first bank of limited liability manages by Indians and founded in 1881 was
A. Hindustan Commercial Bank
B. Oudh Commercial Bank
C. Punjab National Bank
D. Punjab and Sind Bank
Answer: B

4. The annual yield from which of the following Union Government taxes is the highest?
A. Custom duties
B. Corporation tax and income tax
C. Inheritance tax, wealth tax, interest tax and gift tax
D. Excise duties
Answer: D

5. Gross domestic capital formation is defined as
A. flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
B. expenditure incurred on physical assets only
C. production exceeding demand
D. net addition to stock after depreciation
Answer: D

6.  The average rate of domestic savings (gross) for the Indian economy is currently estimated to be in the range of
A. 15 to 20 percent
B. 20 to 25 percent
C. 25 to 30 percent
D. 30 to 35 percent
Answer: B

7. In India, inflation measured by the
A. Wholesale Price Index number
B. Consumers Price Index for urban non-manual workers
C. Consumers Price Index for agricultural workers
D. National Income Deflation
Answer: A

8. India changed over to the decimal system of coinage in
A. April 1995
B. April 1957
C. April 1958
D. April 1959
Answer: B

9. Which of the following items would not appear in a company's balance sheet?
A. Value of stocks of raw materials held
B. Total issued capital
C. Revenue from sales of the company's products
D. Cash held at the bank
Answer: C

10. How many banks were nationalized in 1969?
A. 16 
B. 14
C. 15 
D. 20
Answer: B

Read More:





Indian Economy Quizzes For SSC CGL CHSL And Railway Exams Indian Economy Quizzes For SSC CGL CHSL And Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 14:29:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.