Indian Economy Questions in Banking Sector for All Competitive Exams

Indian Economy Questions in Banking Sector: Dear Students in this post we are providing the Economy Questions related in Banking Sector related questions. All questions are asked in the previous year Banking and other competitive exams.

Indian Economy Questions in Banking Sector Questions

1. Who among the following has decided to withdraw its nominee directors from the boards of the private sector banks?
A) Registrar of companies
B) Reserve bank of India
C) State government
D) Registrar co-operative societies
E) None of these
Answer: B

2. Banks have started opening No frill account recently these accounts are to help which of the following section of customers?
A) Weaker section of society
B) High-value customer
C) Students
D) Loan-seekers who were not able to repay their loans taken earthier
E) None of these
Answer: C

3. Which of the following organizations/agencies recently decided to provide grades to the merchant bankers so that they can track the market and ensure the only good issue arrive in the market?
A) RBI
B) SEBI
C) AMFI
D) Registrar of companies
Answer: B

4. Which of the following is the name of the bank founded by the winner of the Nobel peace prize 2006. Mr. Muhammad Yunus?
A) Bank for the poor
B) Swedish bank
C) Rashtriya bank
D) Grameen Bank
E) None of these
Answer: D

5. As per RBI directives, which of the following functions can not be outsourced by the banks?
A) Opening and closing of accounts
B) Cash collections from the parties
C) Recovery of bad loans
D) Credit cards and debit cards
E) Internet audit
Answer: A                 

6. The foreign exchange reserve of India are kept in the custody of?
A) World Bank
B) IMF
C) Reserve bank of India
D) Prime minister Rahat Kosh
E) None of these
Answer: C

7. Varies banks in the country have installed machines which disburse money to the general public. The machine is called?
A) Coin dispensing machines
B) ATMs
C) Debit card machines
D) Ledger-machines
E) None of these
Answer: B

8. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of microfinance was awarded Nobel prize also in the past?
A) Grameen bank of Bangladesh
B) CRY
C) ASHA
D) NABARD
E) None of these
Answer: A      


9. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance?
A) Internet banking
B) Branch visits
C) Telebanking
D) Going to money lenders
E) All of these
Answer: D

10. As we all know cash reserve ratio (CRR) is the percentage of the deposit banks keep in reserve with them. This ratio is also known as?
A) Repo rate
B) Reverse repo rate
C) SLR
D) Liquidity ratio
E) None of these
Answer: D


Read More:



Indian Economy Questions in Banking Sector for All Competitive Exams Indian Economy Questions in Banking Sector for All Competitive Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:02:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.