Indian Economy Previous year Asked Question in SSC CGL CHSL Railway Exams

Indian Economy Previous year Asked Question in SSC CGL: Hi Viewers are you looking for the Indian Economy Quizzes for Staff Selection Commission CGL Prelims Examinations. Below our team (ssc-ibps.com) provides the 10 most important Economy Bits asked in the different competitive exams with answers are provided. This questions helpful to analysis the questions in the CGL Online tier1 exams.

Indian Economy Previous year Asked Question in SSC CGL


1. The main source of National Income in India is
A) Service Sector
B) Agriculture
C) Industrial Sector
D) Trade Sector
Answer: A

2. The period of Eleventh Five Year Plan is
A) 2005 to 2010
B) 2006 to 2011
C) 2007 to 2012
D) 2008 to 2013
Answer: C

3. The Korba Coalfield is located in
A) Orissa
B) West Bengal
C) Chhattisgarh
D) Assam
Answer: C

4. Which one of the following types of unemployment is common in Indian agricultural sector?
A) Seasonal
B) Disguised
C) Frictional
D) Structral
Answer: B

5. In India, the state known for its sandalwood is
A) Karnataka
B) Assam
C) Kerala
D) West Bengal
Answer: A

6. Which one of the following is NOT a method of measurement of National Income
A) Value added method
B) Income method
C) Expenditure method
D) Investment method
Answer: D

7. Structural employment arises due to
A) Deflationary Conditions
B) Heavy industry bias
C) Shortage of raw materials
D) Inadequate productive capacity
Answer: B

8. NREGP is the abbreviated form of
A) National Rural Employment Guarantee Programme
B) National Rural Educational Guarantee Programme
C) National Rapid Employment Guarantee Programme
D) National Rapid Educational Guarantee Programme
Answer: A


9. Nuclear energy is a mineral based source, it is derived from
A) Uranium
B) Thorium
C) Plutonium
D) All of these
Answer: A

10. The second Five-Year Plan was based on
A) Mahalanobis Model
B) Vakil and Brahmananda's Wage -Goods Model
C) Harrod - Domar Growth Model
D) Solow Growth Model
Answer: A

Indian Economy Previous year Asked Question in SSC CGL CHSL Railway Exams Indian Economy Previous year Asked Question in SSC CGL CHSL Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:58:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.