Indian Economy Objective Multiple Choice Questions with Answers for SSC CGL


Indian Economy Objective Multiple Choice Questions: Hi Viewers here we give the Economy MCQ’s with Answers useful for the all competitive exams SSC CGL, SSC CHSL, Railway and other Competitive Exams.

Indian Economy Objective Multiple Choice Questions

1. Indian currency was last devalued in
A. 1955
B. 1956
C. 1991
D. 1967
Answer: C

2. Where in Indian are coins minted?
A. Delhi, Mumbai, and Calcutta
B. Delhi, Calcutta, and Hyderabad
C. Mumbai, Delhi and Bangalore
D. Mumbai, Calcutta and Hyderabad
Answer: D

3. Currency notes in India are printed and supplied by
A. Security Press, Nasik
B. Security Press, Mumbai
C. Security Press, Noida
D. Reserve Bank of India, New Delhi
Answer: A

4. When did India become a member of International Monetary Fund (IMF)?
A. 1947
B. 1950
C. 1951
D. 1955
Answer: A

5. Currency notes and coins of one rupee and lower denominations are issued by
A. Reserve Bank of India
B. State Bank of India
C. Ministry of Finance
D. Government of India
Answer: C

6. Bank notes and coins above one rupee denominations are issued by
A. Reserve Bank of India
B. Ministry of Finance
C. State Bank of India
D. Government of India
Answer: A

7. The first, Indian bank was
A. Traders’ Bank
B. Imperial Bank
C. Presidency Bank, Calcutta
D. None of the above
Answer: C

8. Where was the first Presidency bank in India established?
A. Mumbai
B. Calcutta
C. Chennai
D. New Delhi
Answer: B


9. In which year was the first bank in India established?
A. 1820
B. 1810
C. 1806
D. 1800
Answer: C

10. Who was the first Indian Governor of the Reserve Bank of India?
A. C.D. Deshmukh
B. Sachindra Ray
C. S. Mukherjee
D. None of these
Answer: A

Read More:



General Science Quizzes for SSC CGL Tire 1 Exam
Indian Economy Objective Multiple Choice Questions with Answers for SSC CGL Indian Economy Objective Multiple Choice Questions with Answers for SSC CGL Reviewed by Honey on 17:34:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.