Indian Economy for Competitive Exams for SSC CGL Tier 1 Exams

Indian Economy for Competitive Exams: Hi friends in this post we are providing the Indian Economy for Competitive Exams. These bits are asked in the previous year asked in the SSC CGL Prelims exams. These bits are helpful in the all competitive exams. At present SSC Combined Graduate Level Prelims Exams Start from the 1st August 2017 to 7th August 2017. Below 10 questions with answers are described here.

Indian Economy for Competitive Exams For SSC CGL Tier 1 Exams

1. When the prices of commodities, goods and services start declining consistently, the phenomenon is known as?
A) Discount yield
B) Deflation
C) Negative growth
D) Market capitalism
Answer: B

2. When was decimal coinage system introduced in India?
A) 1947
B) 1950
C) 1957
D) 1960
Answer: C

3. What was the Saudi Arabian currency called?
A) Dirham
B) Peso
C) Dinar
D) Riyal
Answer: D

4. In which of the following years India switched over to decimal currencies?
A) 1955
B) 1991
C) 1994
D) 1999
Answer: C

5. During which five year plan the price level in indian economy should a decline?
A) Plan I
B) Plan II
C) Plan IV
D) Annual plans
Answer: A

6. In India currency-notes issue system is based on?
A) Proportional reserve system
B) Minimum reserve system
C) Fixed exchange rate system
D) Fully convertibility system
Answer: B

7. Devaluation of rupee was last time made on?
A) July, 1991
B) July, 1993
C) July, 1997
D) July, 2001
Answer: A

8. The one rupee note bears the signature of the?
A) Secretary, ministry of finance
B) Governor, RBI
C) Finance minister
D) None of these
Answer: A


9. Word bull and big are associated with which branch of commercial activity?
A) Foreign trade
B) Banking
C) Share market
D) Manufacturing
Answer: C

10. Euro is the official currency of?
A) All the states of Europe
B) All the states of the European Union
C) Only 12 of the states of the European Union
D) Only 10 of the states of the European Union
Answer: B

Read Also:




Indian Economy for Competitive Exams for SSC CGL Tier 1 Exams Indian Economy for Competitive Exams for SSC CGL Tier 1 Exams Reviewed by Honey on 13:21:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.