History General Knowledge Questions For SSC CGL CHSL and Railway Exams

History General Knowledge Questions For SSC CGL: Hi Friends we are providing the most important previous year example questions are asked in the Staff Selection Commission CGL Prelims and Mains Exams. Below we give the 10 Objective Multiple Choice Questions with answers these are helpful in the SSC CGL Prelims exams. In SSC CGL exams from history topic more than 5-8 questions are coming from History.

History General Knowledge Questions For SSC CGL

1. To which of the Republic of Buddha belong?
A. Licchavis
B. Sakyas
C. Mallas 
D. None of the above
Answer: B

2. The Timariots Governors and the Revenue Contractors, on their part reason in this manner: "Why should the neglected state of this land create uneasiness in our minds and why should we expend our money and time to render it fruitful? We may be deprived of it in a single moment, and our exertions would benefit neither ourselves nor our children." This statement was made by
A. Monserrate
B. Tavernier
C. Manrique  
D. Bernier
Answer: D

3. Three major powers that emerged in southern India in the 7th century AD were
Cheras
Cholas
Chalukyas
Pallavas
Pandyas
A.I, II, V
B.II, III, IV
C.III, IV, V
D.I, II, IV
Answer: A

4. Under the Mountbatten Plan of 1947, the people of ___ were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.
A. Assam 
B. Punjab                   
C. Bengal
D. N.W.F.P and the Sylhet district of Assam
Answer: D

5. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with
A. the cultivator
B. the village community
C. the king
D. the joint family
Answer: C

6. Velu Thampi led a revolt against the British in state of
A. Travancore
B. Baroda
C. Hyderabad
D. Mysore
Answer: A

7. The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted
A. ivory
B. pepper
C. a fine variety of Indian muslin
D. damsels sent to the Greek court for dance performance
Answer: B

8. The language of discourses of Gautam Buddha was
A. Bhojpuri
B. Magadhi
C. Pali
D. Sanskrit
Answer: C

9. The use of spinning wheel (Charkha) became common during the

A. 9th Century AD
B. 10th Century AD
C. 12th Century AD
D. 14th Century AD
Answer: D

10. There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?
A. Santhals
B. Ahoms
C. Pagal Panthis
D. Ramosi
Answer: A

Read More:




History General Knowledge Questions For SSC CGL CHSL and Railway Exams History General Knowledge Questions For SSC CGL CHSL and Railway Exams Reviewed by Honey on 13:23:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.