History Bits for Competitive Exams SSC CGL SSC CPO SSC CHSL Railway

History Bits for Competitive Exams: Dear Students here we providing the History Online bits useful for the SSC CGL, SSC CHSL, Railway and Other Competitive Exams. Below 10 Multiple Choice Questions With Answers are available. These bits all are asked in the previous year SSC Exams.

History Bits for Competitive Exams SSC CGL Tier 1 Exam


1. The resolution of Swedish was adopted in which session of Congress?
A. Madras session of 1903
B. Bombay session of 1904
C. Benaras session of 1905
D. Calcutta session of 1906
Answer: D

2. Who among the following was not one of the founding fathers of the All India Muslim League?
A. Nawab Mohsin-ul-Mulk
B. Maulana Abul KalamAzad
C. Aga Khan
D. Nawab Salimullah of Dacca
Answer: B

3. Who among the following is known as Father of Muslim Renaissance in Bengal?
A. Syed Ahmad Khan
B. Ameer Ali
C. Nawab Abdul Latif Khan
D. Nawab Samiullah Khan
Answer: C

4. Dalhousie’s worst political blunder was ___?
A. Annexation of Punjab
B. Occupation of lower Burma
C. Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
D. Annexation of Oudh
Answer: D

5. The leader of the revolt of 1857 in Lucknow was __?
A. Tatya Tope
B. Maulvi Ahmadullah Shah
C. Birjis Qadir
D. Begum Hazrat Mahal
Answer: D

6. Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for mankind“?
A. Jyotiba Phule
B. Vivekananda
C. Sri Narayan Guru
D. Dr. B. R. Ambedkar
Answer: C

7. Who among the following established the Ved Samaj in Madras in 1864?
A. Keshab Chandra Sen
B. Lokhitwadi
C. Shibnath Shastri
D. Debendranath Tagore
Answer: A

8. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922?
A. Narain Malhar Joshi
B. Amritlal Vitthaldas Thakkar
C. Jyotiba Phule
D. Baba Amte
Answer: B

9. The Magna Carta of the western education system in India is___?
A. The report of the Committee of Public Instruction, 1823
B. The Charter Act of 1833
C. Report of the Hunter Commission, 1862
D. Wood’s Despatch, 1854
Answer: D


10. The Congress is, in reality, a civil war without arms.
The above statement was made by ___?
A. W. Wedderburn
B. Sir Saiyid Ahmad Khan
C. D.W. Bethune
D. Lord Dufferin
Answer: B


Read More:



History Bits for Competitive Exams SSC CGL SSC CPO SSC CHSL Railway History Bits for Competitive Exams SSC CGL SSC CPO SSC CHSL Railway Reviewed by Honey on 19:21:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.