Geography General Knowledge Quiz Questions and Answers SSC CGL CHSL Railway Exams


Geography General Knowledge Quiz Questions and Answers: Dear Students in this post we introduce the Indian Geography General Knowledge bits with answers asked in the Last year SSC CGL, SSC CHSL and Railway Examinations. These bits are helpful in your preparation for the Combined Graduate Level Tier 1 online exams.

Geography General Knowledge Quiz Questions answers

1. Which one of the following continents has the lowest birth and death rates?
A) Europe
B) Australia
C) North America
D) South America
Answer: A

2. Which one of the following was formulated by George K.Ziph in 1940 to explain the observed movement of people?
A) Principal of least of effort
B) Intervening opportunities
C) Gravity model
D) Mean information field
Answer: A

3. Which is the only Asian country having a maximum number of languages?
A) India
B) Pakistan
C) Nepal
D) England
Answer: C

4. The total population divided by available arable land area is referred to as?
A) Population density
B) Nutritional density
C) Agricultural density
D) Industrial density
Answer: C

5. World’s highest urban density of population occurs in?
A) Kolkata
B) Tokyo
C) New York
D) London
Answer: B

6. Which among the following is the most populous city in the world?
A) Kolkata
B) Mexico city
C) Sao Paulo
D) Tokyo
Answer: D

7. Which of the following is the third largest country in population after china and India?
A) Bangladesh
B) USA
C) Indonesia
D) Japan
Answer: B

8. The least density populated country among the following countries of Europe is?
A) Belgium
B) Norway
C) Germany
D) Poland
Answer: B


9. Which continent has the highest density of population?
A) NEGRO
B) NORDIC
C) ALPINE
D) MEDITERRANEAN
Answer: D

10. Why Southeast Asia has the largest concentration of peasant population at the global scale?
A) The area is dominated by shifting cultivation due to favorable  terrain character
B) Intensive subsistence farming is practiced in the region
C) The region has favorable and healthier climate
D) The area has a large forested area which is cleared for cultivation of various crops
Answer: B


Read More:



Geography General Knowledge Quiz Questions and Answers SSC CGL CHSL Railway Exams Geography General Knowledge Quiz Questions and Answers SSC CGL CHSL Railway Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:55:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.