Geography General Knowledge Quiz for SSC CGL CHSL and CPO Exams

Geography General Knowledge Quiz: here we giving the 10 most important previous year asked bits in the SSC CGL Exam. These Bits useful for candidate preparation for Combined Graduate Level Prelims Written Exam 2017 held from the 1st August to 7th August.

Geography general knowledge quiz For SSC CGL

1. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in South India is called?
A. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass
Answer: A

2. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is?
A. North of Tropic of Cancer
B. South of the Equator
C. south of the Capricorn
D. north of the Equator
Answer: D

3. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as?
A. Ganga
B. Indus
C. Brahmaputra
D. Mahanadi
Answer: C

4. Which part of the equatorial region has well-developed rubber plantations?
A. Amazon basin
B. Indonesian islands
C. Malaysia
D. Zaire basin
Answer: C

5. In which State is the Koyali oil refinery located?
A. Assam
B. Gujarat
C. Maharastra
D. Tripura
Answer: B

6. Which atomic power station in India is built completely indigenously?
A. Kalpakkam
B. Narora
C. Rawat Bhata
D. Tarapore
Answer: A

7. India is a tropical country but has a monsoonal climate because of _______.
A) Its real extent is vast
B) It is surrounded by the sea
C) The Himalayas provide the barrier effect
D) Land and sea breeze create monsoons
Answer: C

8. The State which tops in the production of rubber is ____________.
A) Tamil Nadu
B) Karnataka
C) Kerala
D) Orissa
Answer: C

9. The Indian rivers of the Indus Basin are ___________.
A) Sutlej, Beas and Ravi
B) Ganga, Beas and Sutlej
C) Betwa, Sone and Kosi
D) Gomati, Kosi, Gandak
Answer: A

10. _________ state has the biggest area in India.
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Rajasthan
D) uttar Prades
Answer: C


Read More:




Geography General Knowledge Quiz for SSC CGL CHSL and CPO Exams Geography General Knowledge Quiz for SSC CGL CHSL and CPO Exams Reviewed by Honey on 18:10:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.