Computer Awareness Bits for IBPS RRB PO and SSC CGL Exams

Computer Awareness Bits for IBPS RRB PO and SSC CGL Exams


1. A computer portable and easy to carry by travelers is?
A) Super computer
B) Laptop
C) Mini computer
D) File servers
Answer: B

2. The powerful computer is?
A) Super computer
B) Micro computer
C) Mini computer
D) All of these
Answer: A   

3. PARAM was developed by?
A) C-DAC
B) IIT Kanpur
C) BARC
D) IIT DELHI
Answer: A

4. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computer?
A) Personal computer
B) Super computer
C) Laptop
D) Note book
Answer: B

5. Which type of computer could be found in a digital watch?
A) Mainframe
B) Super computer
C) Embedded computer
D) Notebook computer
Answer: C

6. The first computer was programmed using?
A) Assembly language
B) Machine language
C) Spaghetti code
D) Source code
Answer: B    

7. Digital computers use a …………. System to encode data and programs.
A) Semiconductor
B) Decimal
C) Binary
D) RAM
Answer: C

8. A computer falls into the  ………. Category if it is, at the time of construction, one of the fastest computers in the world.
A) Minicomputer
B) Supercomputer
C) Microcomputer
D) A and b both
E) None f these
Answer: B

9. Microcomputer hard ware consists of three basic categories of physical equipment?
A) Keyboard, monitor, hard drive
B) System unit, input/output, memory
C) System unit, input/output, secondary storage
D) System unit, primary storage, secondary storage
 Answer: C

10. A ………….. is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
A) Handheld computer
B) Mainframe computer
C) Personal computer
D) Tablet computer
Answer: B

11. Which is the smallest of the following computer?
A) Notebook
B) Laptop
C) Desktop
D) Workstation
Answer: A


12. A personal computer is designed to meet the computing needs of a (n) ………….
A) Individual
B) Department
C) Company
D) City
Answer: A

13. Which device uses a handheld operation system?
A) APDA
B) A personal computer
C) A laptop
D) A mainframe
Answer: A

14. A …………….. computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage, and processing components into a single portable unit.
A) Notebook
B) Journal
C) Diary
D) Briefcase
Answer: A

15. The two types of output devices are ...
A) Monitor and printer
B) Floppy disc and CD
C)  Keyboard and mouse
D) Windows 2000 and Windows NT
Answer: A  

Read More:


Geography Quizzes for SSC CGL Exams                

Economy Objective Questions for Competitive Exams
Computer Awareness Bits for IBPS RRB PO and SSC CGL Exams Computer Awareness Bits for IBPS RRB PO and SSC CGL Exams Reviewed by Honey on 16:42:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.