Physics Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL Exams

Physics Questions and Answers for Competitive Exams: Hi Friends In this post we discuss the general science Objective Physics Questions with answers helpful for your Staff Selection Commission CGL Prelims Examinations. SSC CGL Tier 1 Exams starts from the 1st August to 7th August 2017. In General Knowledge Topics Science is most important Topic From this section around 10-15 bits are asked n the Every SSC Exams. Below we are providing the 10 Previous year Questions with Answers.

Physics Questions and Answers for Competitive Exams


1. Energy Stored in the choke oil in the form of?
A) Heat
B) Electric energy
C) Magnetic energy
D) None of these
Answer: C

2. The core of a transformer is laminated to reduce?
A) Copper loss
B) Magnetic loss
C) Eddy current loss
D) Hysteresis loss
Answer: C

3. Ampere rule is used to find the?
A) Direction of current
B) Direction of magnetic field
C) Direction of motion of the conductor
D) None of these
Answer: B

4. A Compass needle just above a wire in which electrons are moving towards east, will point?
A) East
B) West
C) North
D) South
Answer: D

5. A motor converts?
A) Mechanical energy into electrical energy
B) Mechanical energy into sound energy
C) Electrical energy into mechanical energy
D) None of these
Answer: C

6. Fleming’s right-hand rule gives?
A) The magnitude of the induced emf
B) The magnitude of the magnetic field
C) The direction of the induced emf
D) None of these
Answer: C

7. The intensity of a magnetic field is defined as the force experienced by a?
A) Standard compass
B) Unit positive charge
C) Unit negative charge
D) Unit north pole
Answer: D

8. The split ring in motion is called?
A) Armature
B) Rotor
C) Commutator
D) Core
Answer:C


9. In a hydel station the motion produced in turbines is due to the?
A) Burning of coal
B) Burning of diesel
C) Flow of water
D) Production of steam
Answer: C

10. The frequency of Ac mains in India is?
A) 100 Hz
B) 50 Hz
C) 1/100 Hz
D) 1/50 Hz
Answer: B


Read Also:



Geography GK Quizzes For SSC CGL CPO
Physics Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL Exams Physics Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL Exams Reviewed by SSC-IBPS on 15:52:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.