Chemistry Online General Knowledge Questions For SSC CGL Prelims

1. Epichlorohydrin is?
A) 3-Chloropropane
B) 3-chloropropan -1-01
C) 2-chloromethyloxirane
D) None of the above
Answer: C

2. Either shows isomerism with?
A) Alcohol
B) Acid
C) Halide
D) Aldehyde
Answer: A

3. At room temperature, formaldehyde is?
A) A gas
B) A liquid
C) A solid
D) Not known
Answer: A      

4. Formaline is the commercial name of?
A) Formic acid
B) Fluoroform
C) 40% aqueous solution of methanol
D) Paraformaldehyde
Answer: C

5. Tollen’s reagent is?
A) Alkaline mercuric chloride
B) Alkaline potsssium permanganate
C) Ammoniacla silver nitrate
D) Ammonium citrate
Answer: C

6. Schiff’s reagent is?
A) Magenta solution decolorized with sulphurous acid
B) Magendta solution decolorized with chlorine
C) Ammoniac cobalt chloride solution
D) Ammonical manganese sulphate solution
Answer: A

7. Fehling’s solution is?
A) Acidified Copper sulfate solution
B) Ammoniacal cuprous chloride solution
C) Copper sulfate and Rochelle salt +NaoH
D) None of these
Answer: C

8.  A plastic Bakelite is a compound of HCHO with?
A) Benzene
B) Phenol
C) Ammonia
D) Hydrocarbon
Answer: B

9. Urotropine is formed by the action of ammonia on?
A) Acetaldehyde
B) Formaldehyde
C) Acetone
D) Phenol
Answer: B

10. Which of the following is used as a hypnotic?
A) Paraldehyde
B) Metaldehyde
C) Acetaldehyde
D) Formaldehyde
Answer: A

Read More:




Chemistry Online General Knowledge Questions For SSC CGL Prelims Chemistry Online General Knowledge Questions For SSC CGL Prelims Reviewed by SSC-IBPS on 11:13:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.