SSC Physics objective questions and answers for competitive exams

SSC Physics objective questions and answers for competitive exams: Hi students this is the time for the preparation for the Combined Graduate Level Tier 1 Exam Examination. CGL Prelims exam start from 1st August to 20th August 2017. Here we give some of the Physics Objective questions for competitive exams. These bits are useful for the all competitive exams like SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO BANK Exams, Railway, RRB NTPC Exams.





SSC Physics objective questions and answers for competitive exams

1. Neutrino is a particle which?
A) Has no charge but has spin
B) Is charged like electron and has spin
C) Has no charge and no spin
D) None of these
Answer: A

2. The fusion of hydrogen into helium is more likely to take place?
A) At high temperature and high pressure
B) At high temperature and low pressure
C) At low temperature and low pressure
D) None of these
Answer: A

3. In nuclear fission, the percentage of mass converted into energy is about?
A) 10%
B) 0.01%
C) 0.1%
D) 1%
Answer: C

4. A good moderator should?
A) Not be gas only
B) Not have appetite for neutrons only
C) Be light in mass number only
D) Be all above three
Answer: D

5. Energy generation in stars is mainly due to?
A) Chemical reaction
B) Fission of heavy nuclear
C) Fusion of light nuclei
D) Fusion of heavy nuclei
Answer: C


6. In the photoelectric effect, the number of photoelectrons emitted is proportional to?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident beam
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photocathode
Answer: A

7. The maximum number of photoelectrons released in photocell is independent of?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident beam
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photocathode
Answer: A

8. When yellow light is incident on a surface no electrons are emitted while green light can emit. If the red light is incident on the surface then?
A) No electrons are emitted
B) Photons are emitted
C) Electrons of higher energy are emitted
D) Electrons of lower energy are emitted
Answer: A





9. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when?
A) It is heated
B) It is placed in strong electric field
C) Electrons of suitable velocity
D) Light of suitable wavelength falls on it
Answer: D

10. Matter waves are?
A) Transverse waves
B) Longitudinal waves
C) De Broglie wave
D) Electromagnetic waves
Answer: C


Read Also:


SSC Physics objective questions and answers for competitive exams SSC Physics objective questions and answers for competitive exams Reviewed by Honey on 11:55:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.