# SSC CGL Tier 1 Online Practice Set SSC Exams Model Papers

**SSC CGL Tier 1 Online Practice Set:**Staff Selection Commission has conducted the online exam for the Combined Graduate Level (CGL) Prelims Exams. All Over In India a large number of Candidates are preparing for these CGL Preliminary Written Test. Here Ssc-ibps.com team provides the daily SSC CGL Prelims Practice sets. This Type of practice test is useful for practice fast.

##
**SSC CGL Tier 1 Online Practice Set**

**1. In mammal embryo get from mother during pregnancy ….**

A) CO2, mineral salt, and glucose

B) Mineral salt urea and glucose

C) Mineral salt glucose and oxygen

D) None of the Above

**Answer: C**

**2. The number of elements in the second period of the periodic table is?**

A) Eighteen

B) Eight

C) Two

D) Ten

**Answer: B**

**3. The government of India, for the first time, nationalized 14 large commercial banks in the year?**

A) 1956

B) 1959

C) 1969

D) 1971

**Answer: C**

**4. Hard disc drives are considered ……….. storage --------**

A) Flash

B) none-volatile

C) Temporary

D) None-permanent

**Answer: B**

**5. Along with carbon dioxide,……… is largely responsible for the greenhouse effect of the atmosphere?**

A) Hydrogen

B) Nitrogen

C) Sulfur dioxide

D) Water vapour

**Answer: D**

**6. The administration of the English East India company in India came to an end of?**

A) 1857

B) 1858

C) 1862

D) 1892

**Answer: B**

**7. The battle of wand wash (1760) was fought between?**

A) Marathas and the Portuguese

B) The English and the French

C) The English and the Portuguese

D) Marathas and the English

**Answer: B**

**8. The deflection in moving coil galvanometer is?**

A) Directly proportional to the torsional constant

B) Inversely proportional to the area of the coil

C) Inversely proportional to the current

D) Directly proportional to the number of turns in the coil

**Answer: D**

**9. The chief justice of a high court is appointed by?**

A) President

B) Governor

C) Chief Justice of India

D) President on the advice of Governor of the state concerned and the chief justice of India

**Answer: D**

**10. Who is the author of adhe-adhure?**

A) Mohan Rakesh

B) Perm chand

C) Nirala

D) Pant

**Answer: A**

###
**Arithmetic Questions and Answer with Solutions **

**1. The height of a right prism with a square base is 15 cm. If the total S.A. of the prism is 608 cm^2. Find the volume (in cm cubic) of the prism.**

(a) 480

(b) 460

(c) 1500

(d) 960

**Answer: D**

Sol. Total surface area of prism = Surface area + (base + top) area

608 = Perimeter of base × height + 2 × base area

608 = 4 × a × 15 + 2 × a × a

608 = 60 a + 2a^2

a^2 + 30a = 304

a(a + 30) = 304

a = 8 cm

Volume of prism = Base area × Height

**= 8 × 8 × 15 = 960 cm^3**

**2. The base of a right prism is a right-angled triangle whose sides are 5 cm, 12 cm and 13 cm. If the total surface area of the prism is 360 cm^2, then its height (in cm) is**

(a) 10

(b) 12

(c) 9

(d) 11

**Answer: A**

Sol. Perimeter of right triangle = (5 + 12 + 13) = 30

Total surface area = lateral surface area + 2 × area of base = (perimeter of base × height) + 2 × area of base

= (30 × height) + 2 × 1/2 × 5 × 12

= (30 × height) + 60

According to the question,

30 × height + 60 = 360 ====> 30 × height = 360 – 60 = 300

**Height = 10 cm**

**3. If the base of right prism remains same and the lateral edges are halved, then its volume will be reduced by**

(a) 33.33%

(b) 50%

(c) 25%

(d) 66%

**Answer: B**

Sol. Half of its lateral edges

⇒ Half of its edges

⇒ Half of its volume

**Then, The volume reduced by = 50%**

**4. A right prism has a triangular base whose sides are 13 cm, 20 cm and 21 cm, If the altitude of the prism is 9 cm, then its volume is**

(a) 1143 cm^3

(b) 1314 cm^3

(c) 1413 cm^3

(d) 1134 cm^3

**Answer: D**

Sol. Volume of prism = (area of base × height)

Area of base (i.e. area of triangle)

⇒ Area of base

= √(s(s-a)(s-b)(s-c) )

= (By Hero’s formula)

So, S = (13 + 20 + 21)/2=54/2 = 27

=√(27(27-13)(27-20)(27-21) )

=√(27×14×7×6)

=√(9×3×2×7×7×2×3)

⇒√(9×9×7×7×2×2)

= 9 × 7 × 2

Volume of Prism

= (9 × 7 × 2) × 9 = 1134 cm^3

**5. The distance between two stations, Delhi and Amritsar, is 450 km. A train starts at 4 p.m. from Delhi and moves towards Amritsar at an average speed of 60 km/hr. Another train starts from Amritsar at 3.20 p.m. and moves towards Delhi at an average speed of 80 km/hr. At what time will the both trains meet?**

(a) 5.30 p.m.

(b) 5.50 a.m.

(c) 6.50 p.m.

(d) 6.30 a.m.

**Answer: C**

Sol. Let first train also starts at 3 : 20 and add 40 km. to the total distance

Total distance = 490 km

Total speed = 140 km/hr

Total time =D/S=490/140 = 3.5 hr.

∴ They will meet at 3 : 20 p.m. + 3.5 hr.

**= 6 : 50 p.m.**

**6. A sum of Rs. 3115 is divided among A, B and C such that if Rs. 25, Rs. 28 and Rs. 52 be diminished from their shares respectively, the remainder shares shall be in the ratio of 8 : 15 : 20. Find the share of each.**

(a) Rs. 585, Rs. 1078, Rs. 1452

(b) Rs. 685, Rs. 1178, Rs. 1252

(c) Rs. 485, Rs. 1088, Rs.1352

(d) Rs. 785, Rs. 1378, Rs. 1652

**Answer: A**

Sol. The total sum after deduction

= 3115 - (25 + 28 + 52) = Rs. 3010

Their diminished share in the ratio 8 : 15 : 20

∴ A’s diminished share =8/43×3010

= 8 × 70 = Rs. 560

B’s diminished share =15/43×3010

= 15 × 70 = Rs. 1050

C’s diminished share =20/43×3010

= 20 × 70 = Rs. 1400

∴ A’s share = 560 + 25 = Rs. 585

B’s share = 1050 + 28 = Rs. 1078

C’s share = 1400 + 52 = Rs. 1452

**7. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 h and 3 h respectively. If both the pipes are opened simultaneously in the empty tank, then the tank will be filled in**

(a) 1 h 15 min

(b) 1 h 20 min

(c) 1 h 12 min

(d) 2 h 30 min

**Answer: C**

Sol. pipe A fills a tank in 1 h = 1/2

pipe B fills a tank in 1 h = 1/3

Both pipe can fill a tank in 1 h = 1/2 + 1/3 = 5/6

So, both pipe can fill an empty tank = 6/5 h = 1 h 12 min

####
**Reasoning Questions with solutions**

**1. If it is possible to form only one such number with the third, the sixth and the seventh digits of the number 7394261 which is the perfect square of a two-digit even number, which of the following will be the second digit of that two-digit even number?**

(a) 6

(b) 4

(c) 2

(d) No such number can be formed

**Answer: B**

Sol. 169, 196 and 961, which are the squares of 13, 14 and 31 Respectively.

So, 14 is even number

Second digit is '4'

**2. In a row of 40 children, Y is eleventh from the right end and there are fifteen children between Y and P. What is P's position from the left end of the row?**

(a) Thirteenth

(b) Fifteenth

(c) Fourteenth

(d) Cannot be determined

**Answer: C**

Sol. Y's position = 11th from right

P's position = (11 + 15 + 1 = ) 27th from right

= (40 – 27 + 1 )= 14th from left

**3. Nikhil correctly remembers that Neha's birthday is before Friday but after Tuesday. Deepak correctly remembers that Neha's birthday is after Wednesday but before Saturday. On which of the following days does Neha's birthday definitely fall?**

(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Wednesday

(d) Thursday

**Answer: D**

Sol. According to Nikhil, Neha's birthday falls on Wed or Thu ...(i)

According to Deepak, Neha's birthday falls on Thu or Fri ...(ii)

From (i) and (ii), Neha's birthday falls on Thursday.

**4. Among P, Q, R, S and T each reaching school at a different time, R reaches before S and P and only after Q. T is not the last to reach school. Who among them reached school last?**

(a) S

(b) P

(c) R

(d) Data inadequate

**Answer: D**

Sol. The sequence is

Q > R > T, S, P

**5. What will come in place of ‘?’**

15, 24, 43, 71, (?), 154

(a) 114

(b) 108

(c) 100

(d) 140

**Answer: B**

Sol. The pattern of the number series is as given below:

15 + 9 = 24

24 + 19 (= 10 + 9) = 43

43 + 28 (= 19 + 9) = 71

71 + 37 (= 28 + 9) = 108

108 + 46 (= 37 + 9) = 154

**6. What will come in place of ‘?’**

12, 18, 36, (?) , 360, 1386

(a) 112

(b) 102

(c) 135

(d) 140

**Answer: B**

Sol. The pattern of the number series is as given below:

12 × 4 – 30 = 48 – 30 = 18

18 × 4 – 36 = 72 – 36 = 36

36 × 4 – 42 = 144 – 42 = 102

102 × 4 – 48 = 408 – 48 = 360

360 × 4 – 54 = 1440 – 54 = 1386

**7. Which one of the letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?**

xx__yz__xyz__xx__yyz__z

(a) y y x y z

(b) y z x y z

(c) y z y y z

(d) y x x y z

**Answer: B**

Sol. The series is xxyyzz/xyz/xxxyyyzzz.

**8. 'Army' is related to 'Land' in the same way as 'Navy' is related to _____.**

(a) Ships

(b) Battle

(c) Water

(d) Admiral

**Answer: C**

Sol. The first is the force fighting on/in the second.

**9. 08 : 28 : 15 : ?**

(a) 67

(b) 65

(c) 123

(d) 15

**Answer: B**

SSC CGL Tier 1 Online Practice Set SSC Exams Model Papers
Reviewed by
SSC-IBPS
on
12:40:00
Rating:

## No comments :