SSC CGL Prelims Practice Set Staff Selection Commission CGL Tier 1 Model Paper

SSC CGL Prelims Practice Sets: staff Selection commission conducts the online exam for the CGL Tier 1 written test. CGL Exam pattern is total 100 Objective Multiple Choice Questions are asked in Four Different Sections like as General Knowledge, English Knowledge, Quantitative Aptitude and Reasoning sections. In this post we give the each section previous year asked questions are given below for practice every student and know which type of questions is asked in the CGL Prelims Exams.


SSC CGL Prelims Practice Set

General Knowledge Previous Year Questions

1. Energy producted in nuclear reaction is given by?
A) Charls’s law
B) Grahm’s law
C) Gay-lussac’s law
D) Einstein’s law
Answer: D

2. It atomic reactors, graphite is used as?
A) Lubricant
B) Moderator
C) Fuel
D) Linear of the reactor
Answer: B

3. Who among the following recommended to the parliament for the abolition of the legislative council in a state?
A) The president of India
B) The governor of the concerned state
C) The legislative council of the concerned state
D) The legislative assembly of the concerned state
Answer: D

4. The city of jaunpur was founded in the memory of?
A) Ghiyasuddin tughlaq
B) Mohammd-bin-tughlaq
C) Firoz shah tughlaq
D) Akbar
Answer: C

5. Who among the following witnessed the reigh of seven sultans of Delhi?
A) Amir khusarau
B) Shaikh nizamuddin auliya
C) Khwaja moinuddin chisti
D) None of these
Answer: A

6. In the countries given below one country does not belong to Asia is?
A) Myanmar
B) Sri lanka
C) Ethipia
D) Mongolia
Answer: C

7. Varies banks in the country have installed machines which disburse money to general public. The machine is called?
A) Coin dispensing machines
B) ATMs
C) Debit card machines
D) Ledger-machines
Answer: B

8. Pheretima posthuma is scientific name of which of the following ….
A) Leech
B) Neris
C) Earth worm
D) Tape worm
Answer: C

9. The pigment found in the blood of earhworm ….
A) hemocynine
B) hematine
C) haemoglobine
D) cynine
Answer: A

10. In the United States of America where is the silicon valley located?
A) Northern end of salton sea
B) Northern end of san Francisco bay
C) Southern end of strait of Georgia
D) South end of san Francisco bay
Answer: D

English Knowledge Questions for SSC CGL

1.  We make butter from milk.
(A) Butter is make from milk by us
(B) Butter is made from milk by us
(C) Butter is make with milk by us
(D) From milk butter is made by us
Answer: B

2.  I don’t like people telling me what to do.
(A) I don’t like being told what to do
(B) People telling me what to do was not liked by me
(C) I do not like being told by the people
(D) People don’t like telling me what to do
Answer: A

3.  He said to her, “Did it shake you up as much as it shook me?”
(A) He asked her if it had shaken her up as much as it shook him
(B) He enquired of her if it shook her up as it shook him
(C) He enquired of her if it shook her up as much as it had shaken him
(D) He asked her if it had shaken her up as much as it had shaken him
Answer: D

4.  The teacher said to Ram, “Would you like to go on a trip to Kashmir ?” Ram said, “Yes.”
(A) The teacher asked if Ram would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes
(B) The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes
(C) The teacher asked Ram if he would have like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative
(D) The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative
Answer: D

5.  Everybody said, “How well she sings!”
(A) Everybody told us that she sings very well
(B) Everybody exclaimed that she sings very well
(C) Everybody exclaimed that she sang very well
(D) Everybody told us that how she sang very well
Answer: C

Reasoning Questions

1. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The woman replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?
A) Grandmother and Grandson
B) Mother and Son
C) Aunt and Nephew
D) None of these
Answer: C

2. Pointing to a lady on the platform, Kajol said, “She is the sister of the father of my mother’s son.” Who is the lady to Kajol?
A) Mother
B) Sister
C) Aunt
D) Niece
Answer: C

Directions (Questions 3 to 5): In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from among st the alternatives provided below each question:

3.
1. Book 
2. Pulp
3. Timber 
4. Jungle
5. Paper
(a) 2, 5, 1, 4, 3
(b) 3, 2, 5, 1, 4
(c) 4, 3, 2, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 1, 2
Answer: C

4.
1. Leaf 
2. Fruit
3. Stem 
4. Root
5. Flower
(a) 3, 4, 5, 1, 2
(b) 4, 1, 3, 5, 2
(c) 4, 3, 1, 2, 5
(d) 4, 3, 1, 5, 2
Answer: D

5.
1. Heal 
2. Shoulder
3. Skull 
4. Neck
5. Knee 
6. Chest
7. Thigh 
8. Stomach
9. Face 
10. Hand
(a) 2, 4, 7, 10,1, 5, 8, 9, 6, 3
(b) 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8,10, 6, 1
(c) 4, 7, 10, 1, 9, 6, 3, 2, 5, 8
(d) 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1
Answer: D

Quantitative Aptitude Questions:

1. A, B and C contract a work for 30,000. A and B complete (3/5)th of the work and then ‘C’ takes it over and finishes the work. How much does ‘C’ get?
(A) Rs.18,000
(B) Rs.12,000
(C) Rs.10,000
(D) Rs.20,000
Answer: B
Work done by A and B = 3/5
work done by C = 1-3/5 = 2/5
Amount paid to C = 30000*2/5 = 12000

2. A positive integer ‘a’ is a multiple of 5. If ‘a’ is divided by 4, the quotient and remainder are respectively q and 2. If 4q is divided by 5, the remainder is
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: D

3. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 h and 3 h respectively. If both the pipes are opened simultaneously in the empty tank, then the tank will be filled in
(A) 1 h 15 min
(B) 1 h 20 min
(C) 1 h 12 min
(D) 2 h 30 min
Answer: C
Pipe A fills a tank in 1 h = 1/2
Pipe B fills a tank in 1 h = 1/3
Both Pipes can fill a tank in 1 h = 1/2 + 1/3 = 5/6
So, both pipe can fill an empty tank = 6/5 h = 1 h 12 min

4. A bicycle wheel has a diameter (including the tyre) of 56 cm. The number of times the wheel will rotate to cover a distance of 2.2 km is (Assume π=22/7)
(A) 1875
(B) 2500
(C) 625
(D) 1250
Answer: D

5. The average of two numbers is 8 and that of another three numbers is 3.  The average of those five numbers is
(A) 6
(B) 5
(C) 7
(D) 5.5
Answer: B


Read More:



SSC CGL Prelims Practice Set Staff Selection Commission CGL Tier 1 Model Paper SSC CGL Prelims Practice Set Staff Selection Commission CGL Tier 1 Model Paper Reviewed by SSC-IBPS on 15:32:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.