Polity One liner Questions asked in previous years SSC CGL Exams

Polity One liner Questions asked in previous years: Hi friends in this post we are providing the most important one liner questions in Indian Polity. These One liner questions are useful for the practice of SSC Combined Graduate Level Prelims Examination. Indian Polity One liner questions are also helpful for who are preparing for the State and Central Government Jobs also.





Polity One liner Questions asked in previous years


1. Partisan means:

Answer: A person who is strongly committed to a party

2. The condition for a political party to be recognized as a national party is:

Answer: It must secure at least 6 percent of total votes in Lok Sabha elections or Assembly elections in four states. It must win at least 4 seats in the Lok Sabha.

3. The rise of political parties can be linked directly to the emergence of

Answer: Representative Democracy

4. Which article deals with Right to Elementary Education?

Answer: Article 21 A

5. Which Article relates to the establishment of Finance Commission?

Answer: Article 280

6. Article 17 of the Indian Constitution provides for?

Answer: Abolition of Un touch ability.

7. Who is the first female judge of Supreme Court?

Answer: Fathima Beevi

8. Who is the first Chief Justice of India?

Answer:  Harilal J Kania

9. What is the maximum age limit for the President?

Answer: no age limits

10. The Finance Commission does not recommend on:

Answer: The amount of money to be allocated to the states from Public Account of India.


Read Also:






Polity One liner Questions asked in previous years SSC CGL Exams Polity One liner Questions asked in previous years SSC CGL Exams Reviewed by Honey on 13:26:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.