Physics Objective Questions and Answers for SSC CGL SSC CPO Exams

Physics Objective Questions and Answers for SSC CGL: Staff Selection Commission has conducted the Computer Based Test (CBT) in Objective Multiple Choice Questions for CGL Tier 1 Exam. The written examination has started from the 1st August to 7th August 2017. In this post we give the General Science (Physics) Objective MCQ with Answers. Physics Bits are useful for the SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL, Railway, RRB NTPC and All-State Public Services Commission Exams.

Physics Objective Questions and Answers for SSC CGL

1. Neutrino is a particle which?
A) Has no charge but has spin
B) Is charged like electron and has spin
C) Has no charge and no spin
D) None of these
Answer: A

2. The fusion of hydrogen into helium is more likely to take place?
A) At high temperature and high pressure
B) At high temperature and low pressure
C) At low temperature and low pressure
D) None of these
Answer: A

3. In nuclear fission the percentage of mass converted into energy is about?
A) 10%
B) 0.01%
C) 0.1%
D) 1%
Answer: C

4. A good moderator should?
A) Not be gas only
B) Not have appetite for neutrons only
C) Be light in mass number only
D) Be all above three
Answer: D


5. Energy generation in stars is mainly due to?
A) Chemical reaction
B) Fission of heavy nuclel
C) Fusion of light nuclei
D) Fusion of heavy nuclei
Answer: C

6. In photoelectric effect the number of photoelectrons emitted is proportional to?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident beam
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photocathode
Answer: A

7. The maximum number of photoelectrons released in photocell is independent of?
A) Intensity of incident beam
B) Frequency of incident beam
C) Velocity of incident beam
D) Work function of photocathode
Answer: A

8. When yellow light is incident on a surface no electrons are emitted while green light can emit. If the red light is incident on the surface then?
A) No electrons are emitted
B) Photons are emitted
C) Electrons of higher energy are emitted
D) Electrons of lower energy are emitted
Answer: A

9. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when?
A) It is heated
B) It is placed in strong electric field
C) Electrons of suitable velocity
D) Light of suitable wavelength falls on it
Answer: D

10. Matter waves are?
A) Transverse waves
B) Longitudinal waves
C) De Broglie wave
D) Electromagnetic waves
Answer: C



Related Articles: 





Physics Objective Questions and Answers for SSC CGL SSC CPO Exams Physics Objective Questions and Answers for SSC CGL SSC CPO Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:35:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.